Számvetés és tervezés a magyar szórvány napján

"A következő évben az oktatás terén is fájdalmas döntéseket kell hozni, el kell dönteni, hogy mely osztályokról, iskolákról mondunk le, melyeket erősítünk meg" – jelentette ki szombaton, Medgyesen, a Magyar Szórvány Napján Kelemen Hunor. Bethlen Gábor születése napján a szórványban élő magyarokat érintő témákról tartottak előadásokat.

„Isten hozta önöket Szeben megyében, melynek határai egybeesnek az ezeréves határral, melynek büszke lakói nyolcszáz éven át élvezték az autonómiát” - fogalmazott Balázs Béla, az RMDSZ Szeben megyei szervezetének elnöke köszöntőbeszédében.

Kelemen Hunor szövetségi elnök elmondta, ezen a rendezvényen számvetésről és tervezésről kell beszélni, egyrészt az elmúlt esztendőről, időszakról, másrészt a következő évek kihívásairól. Néhány napja tartotta ülését a MÁÉRT, a szakbizottságban elhangzott gondolatok pedig fontosak, mert az RMDSZ javaslatára máshol is megtartják a szórvány napját, ugyanakkor meg fogják fogalmazni, hogy ezt az eseményt is törvénnyel szentesítsék a magyar törvényhozásban.

"Nem tudok elmenni a tény mellett, hogy ebben az évben választási kampányok zajlottak. Szeretnénk megköszönni mindazoknak, akik a szórványközösségekben képviselték a közösséget, így tudtuk biztosítani az európai parlamenti képviseletünket. Az egymásra való odafigyelést megtapasztaljuk mindennap, ami a tömbben és szórványban élő magyarok között létezik."

Hozzáfűzte, a közösség akkor is felmutatta erejét, amikor szimbolikus államfőválasztásról van szó, és bár arányai szerinti eredményt nem ért el az RMDSZ, a november 2-i szavazatszám mégiscsak az erős közösség képviseletét bizonyítja. A szórványok nagyvárosaiban élő magyaroknál kimutatható, hogy inkább szavaznak más, román jelöltekre, márpedig ezek a közösségek a legveszélyeztetettebbek.

"Ezekre a kérdésekre válaszokat kell adni, a következő évben pedig az oktatás terén is fájdalmas döntéseket kell hozni, el kell dönteni, hogy mely osztályokról, iskolákról mondunk le, melyeket erősítünk meg, hogy minden magyar gyerek járhasson magyar iskolába, hogyha a szülei így döntenek" – mondta Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök tájékoztatása szerint a kulturális autonómiát tartalmazó kisebbségi törvény még a parlamentben van, de mivel mindig az autonómiát tartalmazó pont nélkül szavazták volna meg, a szövetség elnapolta a kérdést, amíg a parlament teljes egészében elfogadja majd a jogszabályt. Hozzátette, ha a román társadalommal meg tudjuk érteni, mit jelent az autonómia, és miért nem jelent veszélyt sem a románokra, sem Romániára nézve, akkor együtt szolgáljuk a kulturális és regionális autonómia ügyét.

Beszéde végén köszönetet mondott a székely megyéknek, hogy hátukon viszik a szórványprogramot, amely kiemelt fontossággal bír a jövőben is a szövetség szempontjából.

Seszták: elismerés az RMDSZ-nek

Csulák Péter konzul Seszták Miklós levelét olvasta fel. A nemzeti fejlesztési miniszter őszinte elismerését fejezi ki az RMDSZ-nek az emléknap elindításáért. A kormány legfontosabb feladatának tartja, hogy új munkahelyeket életre hívó, fenntartható növekedési pályán tartsa Magyarországot, így minden magyar a szülőföldjén boldogulhasson. A román és magyar állam között létrejött élő gazdasági együttműködés jól példázza, milyen ereje van annak, ha egy régió országai összefognak, üzente Seszták Miklós kiemelve, ebben az erdélyi magyarságnak kiemelt szerepe van, hiszen ők tudnak hidat jelenteni az együttműködésben.

Winkler: a szórványlét soha nem tűnik el

Winkler Gyula EP-képviselő kifejtette, Bethlen Gábor életének fontos részét a Gyergyó-medencében töltötte, és közép-európai jelentőségi intézmény alapított Nagyenyeden, így találó választás volt az ő személyéhez fűzni a szórvány napját. Ha ugyanakkor figyelmesen megnézzük az erdélyi demográfiai térképet, akkor meglátjuk, hogy szórványközösségek szinte mindenütt léteznek, és ugyanolyan figyelmet igényelnek Maros megye bizonyos részeiben, mint a Bánságban vagy a Partiumban, fogalmazott Winkler.

A székely közösségekkel való együttműködés pedig azt mutatja, hogy mai „fegyvereink” a tudás, a jelenlét, a szolidaritás, a legjobb közösségi önvédelem a székelyföldiek számára éppen a szórványmegyék támogatása. Hozzátette: a szórványlét soha nem tűnik el, hanem továbbköltözik.

A köszöntőbeszédeket rövid szünet, majd előadások sorozata követte. Az esemény részletes programja itt érhető el.

Kimaradt?