Tăriceanu bevonná a kormányba az RMDSZ-t

Victor Pontára való szavazásra buzdította szerdán a Kovászna és Hargita megyei polgármestereket Călin Popescu Tăriceanu. A házelnök közölte, ha kormányfő lesz, bevonja a kormányba az RMDSZ-t.

A liberális politikus a háromszéki polgármesterekkel és alpolgármesterekkel folytatott zárt ajtók mögötti tárgyalást követő sajtótájékoztatón azt mondta: Victor Pontát támogatja a választások második fordulójában és többletérveket próbált felsorolni a Sepsiszentgyörgyön összegyűlt elöljárókna, hogy miért kellene a szociáldemokrata jelöltre szavazni. Kifejtette: meggyőződése, hogy Klaus Johannis megválasztása esetén a Băsescu-éra folytatódna.

Hozzátette: ha ő lesz az ország következő miniszterelnöke, szeretné a kormányába bevonni az RMDSZ-t is, mert úgy véli, a magyar közösség képviseletének jelen kell lennie a döntéshozatalban, ezáltal lehetne megoldani a magyarság sajátos problémáit, illetve ez erősítené meg a magyar közösséget abban, hogy nincs elszigetelődve.

„Ne látom, miért nem kellene fogadni”

Călin Popescu Tăriceanut székelyföldi látogatására elkísérte Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke is, aki szerda esti sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott: nem változott a szövetség álláspontja, továbbra is arra biztatnak mindenkit, hogy szavazzon belátása szerint.

Rámutatott: Călin Popescu Tăriceanu igényelte a székelyföldi elöljárókkal való találkozót, és nem tehették meg, hogy ha a szenátus elnöke, az ország második embere, illetve ha Victor Ponta nyeri az államfőválasztásokat, a jövendőbeli miniszterelnök Kovászna és Hargita megyébe látogat, akkor ne találkozzanak vele, és ne mondják el az itteni problémákat.

„Tăriceanuval együtt kormányoztunk négy évig, és ő az az ember – a román politikusok között kevesen vannak ilyenek –, akitől a senki nem talál egyetlen negatív mondatot sem, az erdélyi magyarságról vagy a székelyekről. Nagy empátiával viselkedett irántunk, ezért nem látom, hogy ha ide jön, Székelyföldre, miért ne kellene őt fogadni”, mondta Kelemen Hunor.

Támogatja az identitás megértését

A sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón Călin Popescu Tăriceanu beszélt az ország régiósításáról is, amiről kifejtette: annak a régiók fejlesztését kellene szolgálja, de az eddigi régiósítási projekteket azért nem tartja jónak, mert csak arról szóltak, hogy a központi kormányzat milyen hatásköröket delegálna régiós szintre, viszont a megyei tanácselnökök ellenezték azt, hogy a megyék is delegálják hatásköreik egy részét a régióknak.

Szerinte azzal, hogy egy újabb adminisztratív egységet hoznak létre, csak növelik a bürokráciát és az aktatologatók számát. Tăriceanu szerint jól működő európai modellek alapján kellene Romániát is régiósítani, de az erről szóló vita legyen szakmai és széleskörű.

Újságírói kérdésre válaszolva, hogy egy esetleges régiós átszervezéskor figyelembe kellene-e venni az etnikai arányokat, Tăriceanu kifejtette: megérti, hogy a magyar közösség meg akarja őrizni kultúráját és identitását, ezt ő támogatja is, de szerinte a mai globalizálódó világban nem szabad magába zárkóznia. Hozzátette: meggyőződése, hogy a Kovászna és Hargita megyékben élő románok és magyarok számára is alapvető, hogy legyenek kétnyelvűek.

Nem a székelyföldi PSD szórólapozott? Az RMDSZ elnöke sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján elmondta: a szövetség a Központi Választási Irodánál tett panaszt a székelyföldi szórólapakció miatt, csütörtökön pedig saját nevében tesz feljelentést a rendőrségen. Hozzátette: fényképek bizonyítják, hogy a postai csomagokon a Szociáldemokrata Párt szerepel megrendelőként. Kelemen Hunor azt mondta: beszéltek Kovászna, Hargita és Maros megyei szociáldemokrata vezetőkkel, akik azt nyilatkozták, nem ők rendelték a szórólapokat, de a rendőrség dolga lesz kideríteni, hogy ki volt a megrendelő. Az RMDSZ elnöke kifejtette: nem fogadja el ezt a kampánymódszert, ami meggyőződése szerint sokat ártott a kezdeményezőknek, mert nem ismerik az itt élő embereket és fordított hatást értek el mint amit szerettek volna. 

Az RMDSZ autonómia-statútumára vonatkozó kérdésre válaszolva Tăriceanu elmondta: nem olvasta a dokumentumot, viszont amikor a szövetség nyilvánosságra hozta a tervezetet, akkor számára Kelemen Hunornak az a nyilatkozata maradt meg, hogy nem akarnak etnikai jellegű területi autonómiát. Hozzátette, ha helyzetbe kerül, azaz miniszterelnök lesz és erről a kérdésről tárgyalnia kell az RMDSZ-el, el fogja olvasni a statútumot.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?