Bihar megyében a harmadik lett Kelemen Hunor

Lemondásra szólította fel Toró T. Tibort és Szilágyi Zsoltot, az erdélyi Magyar Néppárt elnökét és alelnökét, volt elnökjelöltjét Szabó Ödön, a Bihar megyei RDMSZ ügyvezető elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján.

Nem volt jellegzetes az ide kampány, melynek során válasz nélkül hagyták a támadásokat, hiszen két magyar jelölt volt, ezek egyike ráadásul váradi, bihari, aki 14 éven át a szövetség tagja is volt, hangzott el.

Kelemen Hunor elnökjelöltként 2009-ben a szavazatok 3,8 százalékát szerte meg országos, Biharban pedig 14,8 százalékukat, akkor a negyedik helyet érte el. Idén Klaus Iohannis és Victor Ponta után a harmadik helyen szerepel a megyében, több mint 30 ezer szavazatot kapott, 11,8 százalékot, Szilágyi Zsolt  pedig 2,65 százalékot összesített, tehát a magyar jelöltre szavazók aránya hasonló. Szabó Ödön a következtetések során elmondta: be kell fejezni a hazugságokat, világosan látszik, hogy több magyar jelölt indítása nem jár nagyobb mozgósító erővel.

A magyar közösségnek egységre kellé törekedni a legerősebb politikai szereplő körül, ez pedig az RMDSZ, tette hozzá. Az RMDSZ több szavazatot kapott, mint amennyi aláírást szerzett, míg ellenjelöltjük az általa kapott aláírások számának körülbelül negyedét tudta szavazatra váltani. Vagy hamisak voltak az aláírások, vagy az aláírók elálltak a jelölt támogatásától, ezt nem az ő tiszte eldönteni, mondta Szabó Ödön, aki a közösséget gyengítő széthúzás befejezésére szólított fel, és hozzátette, mindenkit, aki munkálkodni akar, várnak a szövetségnél.

Csütörtökön Kolozsváron dönt az RDMSZ arról, hogy támogat-e valakit, s ha igen, kit az elnökválasztás második fordulójában.

Kapcsolódók

Kimaradt?