Stratégiát változtat a gyengélkedő Samsung

Egy hónapja a Samsung már közzétett egy előzetes becslést arról, hogyan alakul az éves teljesítménye, és abban 60 százalékos csökkenést jeleztek előre. Változtatnak: forradalmi termékek várhatók, kedvezőbb árakkal.

A végső, pontos számok szerint a teljes forgalom 19,7 százalékkal csökkent, ám ami még fontosabb, az év elején még szárnyaló mobil területen az esés 34 százalék volt, ami zsinórban a második alkalom. Ez részben a Samsung okostelefonok eladásainak csökkenésére vezethető vissza, az elmúlt év eladásaihoz képest ugyanis 8%-kal, 78,1 millió eladott darabbal kevesebb fogyott, a gyártó piaci részesedése pedig 33-ról 24 százalékra apadt. Cserébe viszont a tabletjek egészen jól fogytak.

Ehhez jött még hozzá, hogy a Galaxy Note 4 a negyedév végén jelent meg, így a számokban mérhető sikere ebben a kimutatásban nem tudott számottevően megjelenni. A mobil-divízió ügyvezetője, Kim Hyun-joon szerint a csúcskategóriás mobiltelefonok „gyengén” szerepelnek. Mi több, a Samsungot a kínai gyártók, de főleg a Xiaomi, a Huawei és a Lenovo is szorongatja olcsóbb mobilokkal. És ha mindez nem lenne elég, akkor mindenkit emlékeztetünk arra, hogy az Apple is éppen most lépett be a Samsung komfortzónájába, a nagyobb képernyős iPhone 6 és iPhone 6 Plus modellekkel.

A Samsung ezért valószínűleg irányt változtat, ami elsősorban a készülékek árazását érintheti majd. A vállalat egy olyan portfólió kialakítására törekedhet, amely minden árkategóriában versenyképes termékekkel rendelkezik. Az első lépéseket az új Galaxy Alpha sorozat, és a már korábban megjelent Galaxy Note 4 jelentik.

Kapcsolódók

Kimaradt?