Ponta: fejével felel a külföldi szavazásért Corlăţean

Tisztségével felel Titus Corlăţean külügyminiszter azért, hogy az államfőválasztás két hét múlva tartandó második fordulójában külföldön zökkenőmentes legyen a szavazás – közölte Victor Ponta hétfőn.

A miniszterelnök ezzel gyakorlatilag elismerte: a külügyminisztérium tehet arról, hogy vasárnap óriási sorok alakultak ki a külföldi szavazókörzeteknél, és sokan nem tudták leadni szavazatukat urnazárásig.

Ponta azt mondta: szavatolni tudja, hogy két hét múlva nem lesznek hasonló gondok. Szerinte vasárnap azért zajlott olyan nehézkesen a folyamat, mert a választóknak nyilatkozniuk kellett arról, hogy máshol nem szavaztak, ami sok időt vett igénybe. Közölte, intézkedik arról, hogy a szükséges formanyomtatványt internetről is le lehessen tölteni és otthon kitölteni, így felgyorsul a szavazás.

Traian Băsescu államelnök már vasárnap este követelte Corlățeannak és Bogdan Stanoevici határon túli románokért felelős tárca nélküli miniszternek a lemondását a választáson tapasztalt "súlyos szervezési hiányosságok" miatt.

A választási iroda adatai szerint külföldön több mint 161 ezer személy szavazott, míg öt évvel ezelőtt a legutóbbi elnökválasztás első fordulójában 94 300-an adták le voksukat. A külföldi románok mostani szavazókedve meghaladta a 2009-es elnökválasztás második fordulójában jegyzett részvételt is, akkor 147 700 személy szavazott.

Kapcsolódók

Kimaradt?