Ezeket biztosan nem tudta az Androidról

Az Android szó ma már szinte ugyanolyan ismerősen cseng, mint mondjuk a Windows, hiszen rengeteg telefonra került fel a Google operációs rendszere. Íme néhány kevéssé ismert tény erről a mobilplatformról.

Az operációs rendszer eredetileg digitális fényképezőgépek számára készült, azonban a fejlesztők – felfigyelve a forrósodó okostelefon-piacra – átdolgozták a platformot a mobil készülékek számára. Ami érdekes, aggódtak a Symbian és a Microsoft miatt, az iPhone viszont egyáltalán nem izgatta őket. Hogy az irányváltás mennyire jó volt, azt kellőképp érzékelteti, hogy az eredeti, 2010-re felvázolt „ambiciózus” 9 százalékos piacrészesedési tervet (Európában és Észak-Amerikában) 2012-re már 72 százalékra sikerült feltornázni.

A piac nagy szereplői kezdetben cseppet sem ijedtek meg a Linux-alapú új játékostól. A Symbiannál például kijelentették, hogy kilenc évük alatt már jó pár platform jött és ment, de ők azok, akik maradtak, hiszen az övéké az „igazi” telefonplatform. Az Android mindeközben kiérdemelte a világ leggyorsabban növekvő tech terméke megtisztelő címet. Mindössze öt év alatt 1 milliárd aktív felhasználója lett (2013-as adat), és csak összehasonlításképpen: a Symbiant 11 év alatt 450 millióan próbálták, az iOS-nek pedig hat év alatt 700 millió felhasználót ért el.

S végül egy érdekesség a jól ismert zöld robotról, az Android-logóról: az orosz származású Irina Blok tervezte ábrát az illemhelyek piktogramja inspirálta.

Kapcsolódók

Kimaradt?