Még mindig fertőz a sárgaság Háromszéken

Múlt héthez képest kissé csökkent a sárgaságos betegek száma, de a megszokottnál még mindig több a Hepatitis A vírussal fertőzöttek száma Háromszéken. Nagy D. István a sepsiszentgyörgyi kórház szóvivője szerint az elmúlt egy hét alatt 20 sárgaságos gyereket és két felnőttet utaltak kórházba. A sepsiszentgyörgyi kórház fertőző betegségek osztályán jelenleg 17 kiskorút, illetve nyolc felnőttet kezelnek sárgasággal.

Háromszéken az iskolakezdés után, szeptembertől ütötte fel fejét a betegség, a megszokottnál több a sárgaságos megbetegedés. Járványügyi szakemberek szerint, vannak, akiknél enyhébb lefolyású a kór, így nem mindenki kerül kórházba, de terjesztheti a betegséget.

Háromszéken Árapatakon, Bölönpatakon, Száldoboson és Sepsiszentgyörgyön vannak Hepatitis A gócpontok, ott ahol közegészségügyi problémák vannak, vagyis az érintettek sokan laknak egyszobás viskókban, nincs illemhely vagy folyóvíz.

A hepatitisz A-t a mocskos kezek betegségének nevezik, a vírus levegőn keresztül nem terjed. Szakembereik szerint a sárgaság ott jelent meg, ahol a lakosság hatóságilag nem ellenőrzött természetes források vízét fogyasztja. Az orvosok a gyakori kézmosást tartják a leghatékonyabb megelőzésnek, ugyanakkor azt javasolják, hogy kerülni kell az ellenőrizetlen víz-lelőhelyeket. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?