Megugrott a sárgaságos betegek száma Háromszéken

Feltűnően sok a hepatitis A-val fertőzött beteg Háromszéken, figyelmeztet a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház.

Az egészségügyi szakemberek szerint Kovászna megyében az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt a hepatitis A vírussal való fertőzések száma. A köznyelven sárgaságként ismert kór tüneteit mutató páciensek száma szeptemberben meghaladta a tavalyi egész éves átlagot, megközelítve a százat.

A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban elvégzett vizsgálatok a kór egyik okaként az egyes forrásokból származó ivóvizet azonosították, főképp Erdővidéken. Elsősorban olyan forrásokról van szó, amelyek természetes állapotukban lelhetők fel, nincsenek kezelve - derült ki a kórház közleményéből.

Dr. Kovács István epidemiológus szerint egy kevésbé agresszív vírustámadásról van szó, a fertőzöttek közül sokan nem kerülnek kórházba, mivel nagyjából tünetmentesen estek át a betegségen, de ettől függetlenül mintegy két-három héten keresztül ők is fertőznek.

Tény az, hogy a tavaly egész évben nyolcvan ilyen beteget jegyeztek Háromszéken, ez a szám már szeptemberben megközelítette a százat, hívja fel a figyelmet Dr. Kovács István. A legtöbb páciens Barót környékéről, illetve Előpatakról származik, de sepsiszentgyörgyiek is vannak köztük. A betegek nagy része kiskorú - tette hozzá a főorvos.

A sepsiszentgyörgyi kórház vezetősége a megbetegedés megelőzése érdekében fokozott  elővigyázatosságot javasol, azaz lehetőleg minél gyakrabban mossanak kezet, tisztálkodjanak alaposan. A fertőzés ugyanis elsősorban érintésen keresztül terjed, levegőn keresztül nem. Emellett felhívják a figyelmet, hogy kerüljék azokat a forrásokat, vízlelő-helyeket, amelyekről feltételezhető, hogy nem voltak ellenőrizve, és inkább a rendezett környékű, közismert forrásokat használják.

 

Kimaradt?