Összegyűltek az aláírások a marosvásárhelyi Bürger-ház megőrzéséért

A Bürger-ház (egykori Arany kakas) érdekében a Demokratikus Marosvásárhelyért Egyesületnek sikerült 5700 aláírást összegyűjtenie – tájékoztatta ma a közvéleményt Kovács István Dávid, az egyesület elnöke. A sajtótájékoztatón részt vett Zajzon Hajnal építészmérnök, ingatlan.becsüs is, aki az épület műszaki felmérését vezeti.

Az egykori marosvásárhelyi sörgyáros Bürger Antal lakóháza, amely a múlt rendszerben Arany kakas néven endéglőként működött a műemlépépületek jegyzékében az MS II. mb 15542-es számmal szerepel. Az építészmérnök elmondta, folyamatban van a műszaki felmérés, amely a tervek szerint két hónapon belül elkészül. Eddig annyit kiderítettek, hogy bár a pillanatnyi rossz állapot a felelőtlenés miatt alakult ki, összeomlás nem fenyegeti, felújítható. A felmérés során kiderült az is, hogy a műemlékvédelmi épület közvetlen szomszédságába, illetve az udvarára egy háromgarázsos lakóépületet építettek, amely a törvény szerint ugyancsak nem megengedett.

Az épület érdekében, hogy a helyi önkormányzat intézkedjen és érje el, hogy az kerüljön ismét a város fennhatósága alá, 5700 marosvásárhelyi személy adta az aláírását. Időközben Kovács István Dávid a román kulturális minisztérium jogi osztályán azt is megtudta, hogy a 2001-ben hozott 422-es törvény 48-as cikkelyének B paragrafusa értelmében lehet kérvényezni az épületet, hiszen, a műemlékvédelmi törvény szerint, amennyiben a tulajdonos nem tesz semmit az állag megőrzése érdekében, azt a minisztérium elkobozhatja – számolt be az újságíróknak Kovács, hozzátéve, hogy ennek fényében már nincs szükség a 49 évre tervezett koncesszióra, ahogy arról korábban írtunk.

Az épület felmérése 7000 lejbe kerül, amit a Demokratikus Marosvásárhelyért Egyesület adományokból szeretne összegyűjteni.

A Súrlott grádics megmentése érdekében tett lépésekről is beszámolt Kovács István Dávid. Elmondta, bűnügyi feljelentést tett a tervező ellen, aki ugyancsak törvény szegett, amikor nem tartotta be a műemlékvédelemre vonatkozó előírásokat és megmásította a 19-ik századi épület tetőszerkezetét, homlokzatát. Az ügyben nyomozást kezdeményezett a rendőrség – tette hozzá az egyesület elnöke, aki a műemlékvédelem megsértésére hívta fel a figyelmet a Vajdaszentiványon található Zichy-kastély esetében is, amelynek közvetlen szomszédságába egy sportpályát terveznek építeni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?