Minden szinten és szakon tanulhatunk magyarul Romániában?

Az állam kiemelt jelentőséget tulajdonít az anyanyelvű oktatásnak, ezért minden szinten és szakon támogatja, illetve finanszírozza a kisebbségi nyelveken szervezett oktatást - jelentette ki szombaton Mihnea Costoiu, felsőoktatásért felelős tárca nélküli miniszter az Agerpres hírügynökségnek, Semjén Zsolt bírálatára reagálva.

A magyar miniszterelnök-helyettes a Sapientia EMTE marosvásárhelyi bentlakásának pénteki avatóján megjegyezte: szégyen, hogy a - magyarországi költségvetési támogatásból működő - tanintézmény finanszírozásához a román állam egy fillérrel sem járul hozzá. Semjén Zsolt szerint ezáltal Románia román állampolgárokat diszkriminál.

Costoiu válaszában rámutatott, Romániában a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok és hallgatók az óvodától az egyetemig anyanyelvükön tanulhatnak. Olyan romániai egyetemeken, mint a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, és a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem államilag finanszírozott magyar tannyelvű felsőoktatás működik.

A miniszter megjegyezte, hogy a román állam etnikai megkülönböztetés nélkül ösztöndíjakat, utazási kedvezményeket, ingyenes táborokat, bentlakásokat és ellátást is biztosít az egyetemi hallgatóknak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?