Semjén: a MOGYE a megmaradásáért folytatott küzdelmet jelképezi

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) körüli harc a magyarság megmaradásáért folytatott küzdelmet jelképezi - jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken a marosvásárhelyi Vártemplomban, a magyar tagozat tanévnyitó ünnepségén.

"Marosvásárhelyen a MOGYE a magyarság diszkriminációjának és jogfosztásának egyik legfájóbb sebe. Nem valamilyen plusztámogatást, kegyet, vagy privilégiumot kérünk, csak azt, ami emberi jogi alapon, és egyébként hatályos törvény alapján megillet minket. (...) A magyarság számára az önálló döntési jogkörrel rendelkező magyar kar az egyetlen elfogadható megoldás" - mutatott rá a politikus.

A tanévnyitó helyszínéül szolgáló marosvásárhelyi középkori református Vártemplomról megjegyezte: ennek a helynek is megvan az üzenete, hiszen ott, ahol 37 magyar Országgyűlést tartottak, ahol Nagy Lajos király, Hunyadi János és II. Rákóczi Ferenc is megfordult, a magyarok joggal érezhetik azt, otthon vannak, és ezen a földön nem bevándorlók.

"Az otthonosságérzetért azonban mindenkinek tennie kell" - figyelmeztetett a miniszterelnök-helyettes. Mint mondta, a magyar állam megteszi az erdélyi magyar orvosképzésért, amit megtehet, és a Studium Alapítványon keresztül támogatja az ösztöndíjprogramot, szakkönyvtárat, a vendégprofesszor-programot, szolgálati lakások építését.

Ugyanakkor helytállásra buzdította a MOGYÉ-n tanuló magyar orvostanhallgatókat is, mert szerinte ez egyfajta nemzeti hitvallás, amivel a magyarság élni akarását bizonyítják. Az erdélyi értelmiség sorsa az orvostanhallgatókon is múlik, így helytállásukkal az erdélyi magyarság megmaradását is szolgálják - mondta Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes a magyar kormány, a magyar állam és magyar nemzet támogatásáról biztosította a MOGYE magyar tagozatát.

Szabó Béla professzor, a MOGYE magyar tagozatának választott vezetője a tanévnyitón úgy értékelte, hogy a magas rangú politikusok, közéleti személyiségek támogatása bátorítást nyújt a magyar tagozatot önállósulását elszabotáló, a "bukaresti oktatási minisztérium burkolt támogatásával megvalósuló" jogsértés elleni küzdelemhez.

A MOGYE magyar tagozata tiltakozásképpen nem vett részt az egyetem múlt hétfői hivatalos tanévnyitóján, mivel a román többségű szenátus az intézményi autonómiára hivatkozva nem hajlandó életbe léptetni az új oktatási törvény magyar szempontból fontos előírásait.

Szilágyi Tibor professzor, az egyetem volt rektorhelyettesének korábbi tájékoztatása szerint a MOGYÉ-n idén 654 román, 309 magyar és 112 angol tagozatos diák kezdi meg az első évet, az orvosi karra 304 román, 165 magyar és 100 angol tagozatos diákot vettek fel.

A MOGYE kizárólag magyar tannyelvű intézményként alakult meg 1945-ben. Az intézményben a kommunista pártvezetés szóbeli utasítására vezették be 1962-ben a román nyelvű oktatást is, amely fokozatosan háttérbe szorította a magyar orvosképzést. Ma az egyetem vezető testületei a román oktatók kétharmados többségével működnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?