Az EMNP szerint diszkriminálják a magyar érettségizőket

Az Erdélyi Magyar Néppárt is beszállt abba a perbe, melynek célja a magyar érettségizők diszkriminációjának megszüntetése – jelentette be pénteken Zakariás Zoltán, a Néppárt alelnöke és Árus Zsolt, a per kezdeményezője.

A Csíkszeredában tartott sajtótájékoztatón Zakariás Zoltán elmondta: a romániai érettségi metodológiája diszkriminálja a magyar nyelvű diákokat, akiknek eggyel több tantárgyból kell vizsgázniuk. Árus Zsolt felidézte: magánszemélyként petíciót fogalmazott meg, melyet eljuttatott az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD). A testület azonban megállapította, hogy nem történik hátrányos megkülönböztetés az érettségin.

Árus Zsolt a CNCD döntése után a bukaresti táblabírósághoz fordult az ügyben, a megindított perbe pedig az Erdélyi Magyar Néppárt is beszállt, felperesként. „Az ügy kapcsán felkerestem mindhárom romániai magyar pártot, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségét, valamint a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségét, de a Néppárton kívül egyik szervezet sem állt az ügy mellé” – jelentette ki.

Árus elmondta, tisztában van azzal, hogy a per Strasbourgban fog véget érni, de mielőtt az ügy nemzetközi színtérre kerülne, szükséges megpróbálni a romániai törvénykezés különböző szintjein is érvényt szerezni a jogos követelésnek.

Zakariás elmondta, véleményük szerint kézenfekvő megoldás lehetne az érettségi módszertanát úgy átalakítani, hogy a diákok három tantárgyból vizsgázzanak: anyanyelvből, egy szaktantárgyból, valamint egy választható tantárgyból.

 

Kimaradt?