Cseke Attila üdvözli az egészségügyi miniszter döntéseit

Üdvözölte Cseke Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő csütörtöki, nagyváradi sajtótájékoztatóján Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter azon bejelentését, miszerint újraindítják az országos mesterséges megtermékenyítési programot.

A programot 2011 júliusában Cseke Attila egészségügyi minisztersége alatt indították újtára, és 2013 elején állították le. A közel másfél év alatt 1129 pár vett részt a programban, és 197 gyermek született.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a terméketlenség orvosi probléma, mely világszerte öt párból legalább egyet érint. Az európai gyakorlat különböző, például Írországban, Lengyelországban nem támogatják ezt az eljárást, Magyarországon öt, Szlovákiában három procedúrát végezhetnek el állami támogatással, és a gyógyszerezés költségeinek 70 százalékát is fedezik. Romániában a gyógyszeres kezelést – ennek értéke változhat, de körülbelül 700 euró – nem támogatták, de az eljárásra az in vitro-megtermékenyítést végző klinika 1200 eurót kapott, és még 300 eurót akkor, ha gyermek született az eljárás nyomán.

A képviselőház döntése szerint érvényben marad a létszámkeret a városi gyógyszertárak megnyitásához, jelentette be a képviselő, miután elmondta, hogy több megismételt határozat után 2015 szeptember 30-án liberalizálták volna a piacot. Cseke Attila azt is elmondta, hogy a falvakban nincs létszámkeret, Bukarestben háromezer lakosonként nyithatnak egy patikát, a megyeszékhelyeken 3500 lakosra jut egy gyógyszertár, más városokban pedig négyezer főt kell kiszolgálnia egy gyógyszertárnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?