Fel akarta magát gyújtani a kormányépület udvarára behatoló férfi

Harminc napos házi őrizetre ítélte a bukaresti első kerületi bíróság csütörtökön Adrian Sobarut, amiért egy nappal korábban autójával áttörte a kormányépület bejárati sorompóját és behajtott a Victoria-palota udvarára.

A köztelevízió alkalmazottját rongálással és közrendháborítással gyanúsítják. Ügyvédje szerint beismerte és megbánta tettét. Mint kiderült, szándéka az volt, hogy felgyújtja magát a kormánypalota udvarán, tiltakozásul amiatt, hogy az országban „nem úgy mennek a dolgok, ahogy kellene”. Ehhez magával vett fél liter benzint is, ám a csendőrök időben lefogták.

Mint ismert, Sobaru neve 2010 decemberében vált országosan ismertté, amikor a parlament erkélyéről a széksorok közé vetette magát Emil Boc akkori miniszterelnök beszéde közben. A nehéz anyagi helyzetben lévő férfi, egy beteg kislány édesapja így kívánt tiltakozni a kormány megszorító gazdaságpolitikája ellen. Esése után sokáig kórházban ápolták.

Az akkor ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) valóságos hőst faragott Sobaruból. Victor Ponta jelenlegi miniszterelnök 2011-ben arról beszélt: a férfi tiltakozása döntő mozzanata volt a később a választásokat nagy fölénnyel megnyerő Szociál-Liberális Szövetség létrehozásának.

Kapcsolódók

Kimaradt?