A kormányépületnek hajtott autójával az ámokfutó Adrian Sobaru

A kormányépület bejáratának sorompóját áttörve hajtott be szerdán a Victoria-palota udvarára személygépkocsijával a Szociáldemokrata Párt (PSD) által korábban nemzeti hősnek kikiáltott Adrian Sobaru. Az ámokfutó férfi nem sérült meg súlyosan – számoltak be a hírtelevíziók.

A csendőrök azonnal körbevették a köztelevízió alkalmazottját, aki szemtanúk szerint azt kiabálta: „nektek tetszik, hogy néz ki ez az ország?” A férfit bekísérték a bukaresti első kerületi rendőrkapitányságra, ahol jelenleg kihallgatják.

Adrian Sobaru neve 2010 decemberében vált országosan ismertté, amikor a parlament erkélyéről a széksorok közé vetette magát Emil Boc akkori miniszterelnök beszéde közben. A nehéz anyagi helyzetben lévő férfi, egy beteg kislány édesapja így kívánt tiltakozni a kormány megszorító gazdaságpolitikája ellen. Esése után sokáig kórházban ápolták.

Az akkor ellenzékben lévő PSD valóságos hőst faragott Sobaruból. Victor Ponta jelenlegi miniszterelnök 2011-ben arról beszélt: a férfi tiltakozása döntő mozzanata volt a később a választásokat nagy fölénnyel megnyerő Szociál-Liberális Szövetség létrehozásának.

Kimaradt?