Növelnék a női foglalkoztatottságot Bihar megyében

Jobb jövőt a Bihar megyei nőknek címmel indított közös projektet a Nagyváradi Szakszervezetek Művelődési Háza, a Bihar Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség, az AMS Human Resources Kft és a Cosult Pro Education egyesület közösen.

A projektet a partnerek képviseletében Cristian Manciu, Marius Creţu, Békési Csaba és Radu Bonchiş (képünkön balról jobbra) mutatták be, majd Bihar megyei sikeres nők, köztük Floare Chipea egyetemi dékán Liuminiţa Popa vállalkozó beszéltek saját tapasztalataiktól.

Az 1,9 millió lej értékű projekt 2015 október 31-én zárul. Fő célja, hogy 350 Bihar megyei nő számára megteremtse az esélyegyenlőséget a munkaerő-piacon való elhelyezkedéshez, annak fényében, hogy jelenleg a nők foglalkoztatottsága jóval alacsonyabb a férfiakénál, előbbi 52,1 százalékos, utóbbi 63,6 százalékos.

A projekt keretében a tájékoztató kampányok mellett képzéseket is szerveznek majd nőknek, és vállalkozás indításához is nyújtanak segítséget. Szemináriumot szerveznek majd 92, közigazgatásban dolgozó és tíz civil szervezetet képviselő személynek, valamint hat találkozót tartanak Bihar megyei vállalkozókkal. Az általuk szervezett képzéseken (például adatfeldolgozó, kereskedelmi dolgozó, cukrász, fodrász) 280-an vehetnek majd részt, emellett három helyi esélyegyenlőségi bizottságot és három szakmai hálózatot is kialakítanak a hölgyek számára. 

Kimaradt?