Macovei: az autonómiatervezet Moszkva játszmáját segíti

Akik székely autonómiáról beszélnek most, azok Moszkva játszmáját segítik - jelentette ki vasárnap Monica Macovei néppárti EP-képviselő, aki függetlenként indul a novemberi államfőválasztáson.

A politikus az RMDSZ székelyföldi autonómia-statútumára utalt, amelyet a közeljövőben szándékszik közvitára bocsátani. "Az úgynevezett Székelyföld autonómiatervezete mind a román, mind a magyar fél számára érzékeny sebeket tép fel, és aki ilyesmivel hozakodik most elő, az tudatosan, vagy öntudatlanul Moszkva játszmáját segíti Romániával szemben" - mondta Mavocei.

Az EP-képviselő hasonló, mesterséges válságot szító, a közéleten "élősködő" témának nevezte azt a felvetést, hogy alig két hónappal mandátuma vége előtt függesszék fel tisztségéből Traian Băsescu államfőt. "Felelőtlenség politikai válságot gerjeszteni ilyen témákkal most, amikor Románia keleti határánál háborús konfliktus van, az Orosz Föderáció támadásba lendült, és amikor  Ukrajna elnöke Románia fenyegetettségéről beszél" – jelentette ki.

 A Hotnews pénteken részleteket közölt egy az RMDSZ-nek tulajdonított autonómiatervezetből, a magyar szövetség azonban felhívta a figyelmet arra, hogy az általa vállalt végleges tervezetet az RMDSZ honlapján teszik majd közzé. 

A portál publicistái - egy idén alakult londoni elemzőcsoport állítólagos tanulmányára hivatkozva - azt sugallják: az orosz titkosszolgálatok vélhetően együttműködnek a romániai magyar vezetőkkel annak érdekében, hogy Romániának belső gondot okozzanak.

A román médiában visszatérő magyarázat a székelység autonómiakövetelésére az, hogy az valójában Magyarországról mozgatott szélsőséges csoportok diverziója, amelyet Oroszország is támogat, mert destabilizálni akarja Romániát, illetve az Európai Unión belül akar előidézni egy olyan etnikai feszültséggócot, amely hivatkozási alapul szolgálhat a volt szovjet köztársaságokban élő oroszok követeléseire.

Kapcsolódók

Kimaradt?