Így néz ki az autonómiatervezet a HotNews portál szerint

Az RMDSZ-nek tulajdonított székelyföldi autonómiatervezetből közölt részleteket pénteken a Hotnews.ro hírportál, az szövetség azonban közleményben jelezte: a tervezet általa vállalt, végleges változatát a közvita előtt a honlapján teszi majd közzé román és magyar nyelven egy időben.

A portál által szemlézett szövegváltozat több ponton különbözik attól a tervezettől, amelyet a Krónika című napilap szerzett meg és elemzett májusban: a mostani változat szerint például nem Hargita, Kovászna és Maros megye társulása kapna különleges státust, hanem "ezen megyék egyes közigazgatási egységeiből álló" Székelyföld autonómiáját és jogi státusát ismerné el a törvény.

A portál szerint a Székelyföldet egy 77 tagból álló, közvetlenül választott regionális tanács és egy Csíkszeredában székelő végrehajtó testület vezetné. Ez utóbbi tagjait Székelyföld elnöke nevezné ki a régió hivatalos közlönyében publikált rendeletben - írta a portál.

A hírforrás által idézett autonómiatervezet a régiós szintre kerülő kompetenciákat, az állami közvagyon és az adóbevételek elosztását is részletezi, és kitér arra, hogy a - katonai intézmények kivételével - a Székelyföldön a magyar nyelv is hivatalos státust kapna.  

A Hotnews kommentárja szerint nehezen hihető, hogy "a magyaroknak etnikai alapon kollektív jogokat biztosító" tervezet elnyeri a román pártok támogatását a novemberi elnökválasztási kampány idején, és a portál szerint az RMDSZ aligha maradhat kormányon autonómiatervezete közzététele után.

"Aligha maradhat kormányon az RMDSZ"

A cikkíró Dan Tăpălagă arra számít, hogy az autonómiatervezet "hisztérikus vitát" vált majd ki a román politikában, és a nacionalista szavazótáborral rendelkező kormányzó szociáldemokraták (PSD) igyekeznek majd minél élesebben elhatárolódni az RMDSZ-től. A szerző az "autonómiát nyíltan támogató" Fideszhez való közeledésnek tulajdonítja az RMDSZ tervezetét, amelyet szerinte még a legtoleránsabb románok is provokációnak minősítenek majd.

 Máté András frakcióvezető a héten úgy nyilatkozott: az RMDSZ székelyföldi autonómiatervezetéről belső vita folyik, és csak azt követően bocsátják közvitára, majd terjesztik a parlament elé, hogy "az RMDSZ minden szenátora és képviselője megfogalmazza formai és érdemi módosító javaslatait".

 

Kapcsolódók

Kimaradt?