A pártváltásos rendelet ellen tiltakozott az ellenzék Bukarestben

„Politikai rablásnak”, a demokrácia elleni támadásnak minősítették az ellenzék vezetői a helyi választottak pártváltását lehetővé tévő sürgősségi rendeletet a Keresztény-Liberális Szövetség (ACL) által meghirdetett bukaresti tiltakozó nagygyűlésen.

A demonstráción kevesen, hírügynökségek szerint mintegy háromszázan vettek részt. A felszólaló politikusok – Klaus Johannis, Vasile Blaga, Cătălin Predoiu – mindegyike arról beszélt, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) elvtelen eszközökhöz folyamodva, a jogállamiság megsértésével próbálja megnyerni az őszi elnökválasztást.

Mint ismert, a Szociál-Liberális Szövetség (USL) felbomlása után a párt sok önkormányzatban elveszítette a hatalmat. A PSD-nek azért fontos az önkormányzati vezetők pártváltását tiltó törvény ideiglenes hatályon kívül helyezése, mert így át tud csábítani ellenzéki politikusokat az őszi elnökválasztás előtt.

A kormány csütörtöki ülésén tárgyalja a sürgősségi rendelet tervezetét. A jogszabályt a PSD koalíciós társa, az RMDSZ több politikusa is bírálta

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?