A szatmári RMDSZ kikelt a pártváltást engedélyező rendelet ellen

Disznóságnak nevezte szerdai sajtótájékoztatóján az RMDSZ két Szatmár megyei politikusa, Kereskényi Gábor képviselő és Pataki Csaba a helyi választottak pártváltását ideglenesen engedélyező sürgőségi rendeletet, amelyet csütörtöki ülésén készül elfogadni a kormány.

Az Agerpres által idézett Kereskényi elmondta, még nem látta a rendelet tervezetének végső változatát, sőt a kormány RMDSZ-es tagjai sem látták, de a Szociáldemokrata Párt (PSD) szándéka szerinte egyértelmű: elcsábítani az ellenzéki tanácsosokat, polgármestereket és új politikai többségeket létrehozni az önkormányzatokban.

„A választók nem csak egy személyre, hanem az általuk képviselt ideológiákra adták le a szavazatukat. A politika nem kocsma, hogy egyikből kijövök, a másikból bemenjek. Nagy disznóság a kormánynak az a szándéka, hogy ezt lehetővé tegye” – mondta Kereskényi. Pataki Csaba szenátor pedig emlékeztetett a Velencei Bizottságnak arra az ajánlására, hogy az európai országok tiltsák be a politikai migrációt.

Mint ismert, a rendeletet az ellenzék még hevesebben bírálta. A Keresztény-Liberális Szövetség nyugati nagykövetségeknél is bepanaszolta a kormányt, csütörtökre pedig tüntetést hirdetett Bukarestben a rendelet ellen. Traian Băsescu alkotmányellenesnek nevezte a rendeletet, több civil szervezet pedig felszólította Victor Pontáékat, hogy álljanak el a „demokráciaellenes” elképzeléseiktől.

A fejlesztési minisztérium honlapján közzétett rendelettervezet szerint a polgármestereknek, megyei tanácselnököknek, helyi és megyei tanácsosoknak tíz nap állna a rendelkezésükre, hogy mandátumuk elveszítése nélkül átiratkozzanak abba a pártba, amelyikbe akarnak. A tíz nap elteltével ismét érvénybe lépne a politikai migrációt tiltó jelenlegi törvény. Magyarán a kormány egy már érvényben lévő törvényt iktatna ki egy időre.

A PSD szándékának hátterében az áll, hogy a Szociál-Liberális Szövetség (USL) felbomlása után a párt sok önkormányzatban elveszítette a hatalmat. Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes azzal érvelt, hogy az új helyzetben ezek az önkormányzatok „kormányozhatatlanná” váltak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?