Digitális röntgent vásárolt a Bihar megyei kórház

Kelet-Európa első digitális röntgenberendezését adták hétfőn Nagyváradon, a Bihar Megyei Klinikai Sürgősségi Kórházban. A berendezés 1,4 millió lejbe került, a  kórház saját forrásaiból vásárolta meg.

Mint az Gheorghe Carp kórházmenedzser elmondta, volt ugyan több sikeres uniós pályázatuk, azoknak azonban hosszadalmas a lebonyolítása, a korszerű röntgenre pedig szüksége volt a kórháznak.

A berendezésnek számos előnye van a hagyományos röntgenkészülékekkel szemben: például alacsony a sugárzásszintje, az adatátvitel pedig vezeték nélkül zajlik. A kép a számítógép monitorán is megjelenik, és  többféle felvételt is készíthetnek a berendezéssel. Van olyan felvétel, amin csak a csontok látszanak, olyan, amiről a csontok képét eltávolítják, és komplex kép is, amin mind a csontok, mind a test egyéb részei látszanak. 

A mellkas, a gerincoszlop és a végtagok vizsgálata mellett a tüdő röntgenezésére is használhatják a  gépet, utóbbiról akár háromdimenziós képet is készíthetnek, így elkerülhető például a komputertomográfos vizsgálat is.

Kimaradt?