Figyelmeztetés: a jeges vizes kihívás fatális is lehet

Most már Magyarországon, sőt Romániában is hódít az aktuális internetes őrület, a jeges vizes leöntés, amelynek résztvevői egy bénulásos betegséghez gyűjtenek adományokat a videóra vett akcióval. A mutatvány azonban nem veszélytelen, a hideg víz kiváltotta sokk akár szívleállást is okozhat – írja az Origo.

Bármennyire nemes célról is van szó, a jeges víz okozta sokkhatás veszélyeket is rejt magában. A jeges vízzel való leöntés és durvább formája, a jeges vízbe merülés úgynevezett hidegsokk hatást vált ki.

A jeges víz hatására a bőr hőérzékelő receptorai azonnali élettani hatásokat indítanak be. Egyik első ezek közül a nyelési reflex kiváltása. Ez leöntéskor nem annyira veszélyes, de vízbe ugráskor vagy eséskor fulladást okozhat.

A következő pillanatokban rendkívüli módon felgyorsul a légzés (hiperventilláció), a szívverés és az egekbe ugrik a vérnyomás. A hiperventilláció miatt nehezebb levegőt venni, ami pánikhoz és további hiperventillációhoz vezet.

Ezek a reakciók szívmegálláshoz vezethetnek egyes érzékenyebb vagy szív- és érrendszeri betegségben szenvedő egyéneknél. Még az egészséges emberek szervezete is jelentős stresszhatásnak van kitéve.

Kapcsolódók

Kimaradt?