Új őrület terjed a neten, de ezúttal még értelme is van

Öntött mostanában a fejére egy vödör jéghideg vizet? Nem? Pedig lehet, hogy kellene. Sokan teszik mostanában, ráadásul nem is a meleg miatt, hanem egy jó ügy érdekében – hívta fel a figyelmet a HVG csütörtökön.

Az amiotrofiás laterálszklerózis (ALS) nevű, az izommozgásért felelős idegsejtek pusztulásával járó, végzetes betegségre szeretnék felhívni a figyelmet azok az ismert emberek és átlagfelhasználók, akik mostanában egy-egy vödörnyi jéghideg vizet borítanak magukra.

A ritka neurológiai megbetegedéssel foglalkozó amerikai ALS Szövetség munkatársa, Rita Sattler a The Baltimore Sun című lapnak nyilatkozva sikeresnek könyvelte el a néhány napja zajló akciót. A kutató úgy fogalmazott: az Ice Bucket Challenge (jéghideg vödrös kihívás) előtt alig hallott egyáltalán valaki az ALS-ről, most pedig egyre többen kerülnek tisztába a veszélyes, Magyarországon évente 500 új esetet jelentő betegség mibenlétével.

A figyelemfelhívásban az átlagfelhasználók is részt vesznek – a recept egyszerű: egy vödör jéghideg vizet kell önteni vagy öntetni a fejünkre, majd az erről készült videót megosztani a neten –, az ismert emberek azonban tovább is mennek az egyszerű figyelemfelhívásnál. Mark Zuckerberg például 13 órája tette közzé a Facebookon saját jeges videóját, majd a tech iparág három kiemelkedő szereplőjét, a microsoftos Bill Gates-t, a facebookos Sheryl Sandberget és a netflixes Reed Hastings-t is kihívta.. A tét nagy: a meghívottaknak vagy 24 órán belül véghez kell vinniük az ügy számára még nagyobb figyelmet szerző vödrös akciót, vagy adakozniuk kell az ALS-t kutató szervezetek valamelyikének – vagy mindkettőt.

Kimaradt?