Újra terítéken az autóstoppot tiltó törvénymódosítás

Illegálissá válhat a stoppolás Romániában, ugyanis egy törvény tervezett változtatása értelmében csak hivatalos cégek szállíthatnak majd embereket. Akik nem így tesznek, azokat 1000-5000 ezer lejes büntetéssel sújthatják.

Ez nem az első alkalom, hogy a kormány betiltaná a stoppolást, már tavaly is bevezettek volna egy hasonló módosítást, ám akkor végül letettek erről.

A Business Review román portál szerint a közlekedési minisztérium olyan változtatást tervez javasolni egy 11 évvel ezelőtt meghozott törvényen, amely a taxizásra vonatkozik. Az új javaslat azt mondaná ki, hogy személyek szállítását csakis hivatalos cégek végezhetik, akik nem így tesznek, azok szabálysértést követnek el és 1000-5000 lejes büntetést kaphatnak. Ha ezt a tervezetet sikerül életbe ültetni, úgy illegálissá válik a stoppolás Romániában.

A törvénymódosítással azokat céloznák, akik üzletszerűen végeznek személyszállítást, ám bevételüket nem jelentik be a hatóságoknak. Más európai országoktól eltérően Romániában a felvett autóstoppostól többnyire elvárják, hogy fizessen a fuvarért. A viteldíjról sokszor már az utazás elején megegyeznek a felek. Egyébként a fizetség az egészségügyben szokásos hálapénzhez hasonló módon cserél gazdát, az utazás végén az utas belátása szerinti hozzájárulást ajánl fel az üzemanyagköltséghez, amelyet a sofőr vagy elfogad, vagy nem.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?