Idependent: már ezer év sincs hátra az emberiség kipusztulásáig

Már egy évezredet sem kell várni egy halálos meteor becsapódásáig, mely szabályosan legyalulja majd az életet a bolygó felszínéről – számolt be brit lapokat idézve a hvg.hu.

Várhatóan 2880. március 16-án keresztezi a Föld pályáját az 1950DA elnevezésű meteor, mely nagy valószínűséggel elpusztítja majd a Föld felszíni élővilágának nagy részét – írja az Independent. Az egy kilométer átmérőjű űrbéli szikladarab másodpercenként 14 kilométeres sebességgel közelít a Föld felé, becsapódása 44 800 megatonnányi TNT robbanási energiájával indítana szökőárakat és változtatná meg szinte egyik percről a másikra a bolygó klímáját.Fotó: Statigram

A Tennessee Egyetem kutatóinak a Nature című szaklapban publikált tanulmánya szerint az 1950DA hihetetlen forgási sebességének köszönhetően a meteor gravitációja negatív, így a felszínén leszállni gyakorlatilag lehetetlen. A kutatók szerint az egyetlen megoldást az égitest pályájának mesterséges módosítása jelentené, erre azonban még nem született kivitelezhető forgatókönyv.

Kimaradt?