Kikerült három kétnyelvű utcanévtábla Marosvásárhelyen

Hosszas politikai huzavona és egyeztetések után szerdán ismét kikerült három kétnyelvű utcanévtábla Marosvásárhelyen – számolt be a vasarhely.ro.

Ezúttal a „problémás” Kinizsi Pál/Pavel Chinezu és Dózsa György/Gheorghe Doja utcák, illetve a Mátyás király/Matei Corvin tér nevét magyarosították. Peti András alpolgármester, a helyi RMDSZ-szervezet elnöke a portálnak azt mondta, történelmi pillanatnak tekinti az utcanévtáblák kihelyezését. Hangsúlyozta, szeptember 15-ig több mint 500 utcára kerül majd az új kétnyelvű tábla.

Peti András elmondta, a 25 éve várt táblák kihelyezését a polgármester ezúttal nem akadályozza, ami jelentősen megkönnyíti a munkát. A kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését korábban ugyanis egyértelműen Dorin Florea hátráltatta.

A polgármester egy korábbi sajtótájékoztatóján arra hivatkozott, hogy az utcanévtáblákat nem szabályozza törvény, és a belügyminisztérium korábban figyelmeztette is a városházát, hogy a kétnyelvűség ezen a téren nem engedélyezett.

Mint ismert, a 2001-es évi 215-ös számú helyi közigazgatási törvény világosan rendelkezik a terek és utcák elnevezéséről. Kimondja: azokon a településeken, ahol a kisebbségek számaránya meghaladja a 20%-ot, kötelező a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezése.

A Kétnyelvű Utcanévtáblákat Marosvásárhelyen Csoport nemrégiben villámcsődületet szervezett, így figyelmeztetve a tarthatatlan helyzetre. Akkor Peti András alpolgármester akkor azt ígérte, záros határidőn belül elkezdik a táblák kihelyezését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?