Ismét kiakadt Biró Rozálián a román sajtó

Ismét támadta az RMDSZ kormányfőhelyettes- és kulturálisminiszter-jelöltjét a bukaresti média.

Az Adevărul blogerre, Manuel Stănescu azon akadt ki, hogy Biró Rozália az életrajzában a nyelvtudás rubrikában idegen nyelvként tüntette fel a románt, amelyet egyébként a CV-je szerint felsőfokon beszél. A blogger kifogásait a Mediafax is átvette.

A hírügynökség megszólaltatta Biró Rozáliát is, aki elmondta: kijavította életrajzában a „hibát”, mert „állampolgári nyelvnek” tekinti a románt. „Anyanyelvem a magyar, a román pedig annak az államnak a nyelve, amelyben élek” – magyarázta.

Mint ismert, a volt nagyváradi alpolgármesternek korábban a román sajtó a román nyelvtudását is kétségbe vonta. Egy rádiós interjúban ugyanis a román „biped” szó értelmét állítólag nem ismerve azt nyilatkozta, hogy Nagyváradon nincsenek kétlábú gyerekek.

Biró ezzel kapcsolatban korábban elmondta: a műsorvezető a kétlábú (biped) elnevezést használta a kéregető gyerekekre, és ő abban az interjúban rátért arra, hogy nem nevezné kétlábúaknak a kéregetőket. „Ez a rész a műsorban már nem hangzott el, ám a telefonos interjú nincs felvéve, úgyhogy ezt nem tudom bizonyítani” – jelentette ki. A román nyelvtudásáról pedig leszögezte: a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem közgazdasági szakát végezte román nyelven, kilencesnél nagyobb médiával.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?