Sokat beszélt, de keveset mondott az oktatási miniszter

Több témakörben is ismertette elképzeléseit csütörtökön a romániai oktatás jövőjével kapcsolatban a tanügyminiszter, ám Remus Pricopie kevés konkrétumot mondott, inkább ködös ígéreteket tett.

A tanügyminiszter bevezetné a minimális 5-ös osztályzatot a középiskolai felvételinél, de nem tudja, mikor. Mivel jelenleg nem létezik országos lefedettségű szakmunkásképzés, sem pedig egy erős ipar, ami munkát kínálhasson a gyenge eredményű diákoknak az iskola elvégzése után, gyakorlatilag lehetetlen egy ilyen intézkedés bevezetése – idézte a Mediafax Remus Pricopiét.

A középiskolai felvételi kapcsán azt mondta, ha ma megszigorítanák a középiskolai felvételi feltételeit, még nagyobb lenne az iskolaelhagyás az országban, és a kötelező 10 osztályt nagyon kevesen végeznék el. „Szakmunkásképzés pedig csak a nagyobb városokban van, ahol erős az ipar” – tette hozzá.

A tárcavezető kitért az érettségi diplomák helyzetére is. Elmondta, a szerdai  kormányülésen elfogadott határozat szerint a tanulmányi oklevelek kiadásáért kizárólag a tanügyminisztérium felel, a nyomtatást pedig a nemzeti nyomda végzi. Mint beszámoltunk, idén oklevél helyett csak egy igazolást kapnak a sikeresen érettségizettek. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) ugyanis kivizsgálást indított a magánvállalkozás ellen, amely eddig az érettségi diplomákat nyomtatta. Pricopie viszont ezzel kapcsolatban sem tudott konkrétumot mondani, hogy mikor lesznek kész az idei érettségi diplomák.

Végül a miniszter arról is ködösen számolt be, hogy ősztől új tankönyvekből tanulhatnak az első és második osztályosok, elektronikus tankönyvek is készülnek. „Körülbelül 16-17 ajánlat érkezett már a minisztériumhoz, ezek közül válogatunk” – fogalmazott a tárcavezető, aki hangsúlyozta, sok akadályba ütközött már az új tankönyvek bevezetése, de szeptember 15-éig ezeket megoldják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?