Igazolás helyettesíti egyelőre az érettségi oklevelet

Oklevél helyett csak egy igazolást kapnak egyelőre a sikeresen érettségizettek. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) ugyanis kivizsgálást indított a magánvállalkozás ellen, amely eddig az érettségi diplomákat nyomtatta.

A Romdidac nevű vállalat 1990-től kizárólagos jogot kapott az Oktatási Minisztérium vezetőitől az érettségi és egyetemi oklevelek nyomtatására. A DNA most felszólította az oktatási tárcát, hogy függessze fel az együttműködést a Romdidac-kal, amely jogtalanul került monopóliumhelyzetbe.

Helyette a Nemzeti Nyomda fogja előállítani az okleveleket, ez azonban időbe kerül. Remus Pricopie oktatási miniszter szerint a diplomák nyomtatása nem lehet magánkézben. „Úgy gondolom, hogy ez a tevékenység állami monopólium kell hogy legyen” – jelentette ki a miniszter, aki szerint így egyetlen központi, az állam által kezelt adatbázis révén ellenőrizhetővé válik az oklevelek hitelessége. „Ezen a területen is takarítanunk kell” – tette hozzá a miniszter.

A törvény értelmében az érettségit követő 10 napon belül el kellett volna készülniük a diplomáknak. Erre azonban a jelen körülmények között nincs lehetőség, ezért a frissen érettségizettek egyelőre egy igazolást kapnak az iskolától, amelyet minisztériumi utasításra a diplomát helyettesítő dokumentumként kell elfogadniuk a felsőoktatási intézményeknek a 2014-ben érettségizett diákok iratkozásakor.

Ha egy fiatal több egyetemre szeretne beiratkozni, közjegyző által hitelesített másolatokat kell készíttetnie az érettségi igazolványról. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?