Mit mondott volna Borboly, ha részt vesz a SZÁT ülésén?

Bár négy hónappal ezelőtt ellenezte, hogy az RMDSZ koalícióra lépjen a Szociáldemokrata Párttal (PSD), a kormányon maradás mellett érvelt Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) pénteki ülése előtt.

A székelyföldi politikus a maszol.ro kérdésére vasárnap közölte: egyéb teendői miatt a kormányon maradásról döntő SZÁT-ülésen nem vehetett részt, ám korábban írásban elküldte álláspontját az RMDSZ operatív döntéshozó testületének.

Borboly emlékeztetett arra, hogy négy hónappal ezelőtt elegendőnek tartotta volna, ha kívülről támogatják a kormányt. „Lehetett tudni, hogy fél év van hátra az államelnök-választásig, és akárki is nyer, új kormány alakul” – magyarázta akkori álláspontját. Mint mondta, az RMDSZ kormányra lépése után már nem tartotta bölcsnek az ellenzékbe vonulást. „Választási év van, és a kilépés vagy belépés kérdését, akarjuk, nem akarjuk, össze kell kötni az államelnök-választással” – érvelt a politikus.

Forgatókönyvek az elnökválasztásra

Borboly több forgatókönyvet is felvázolt a jövőre nézve az RMDSZ kormányzati szerepvállalással kapcsolatban, az elnökválasztáson alkalmazott stratégia függvényében.

Az egyik szerint ha az RMDSZ eldönti, hogy a jobboldal jelöltjét támogatja a második fordulóban, azonnal ki kell lépnie a kormányból. „Így elvszerű, így korrekt. De amíg nincs jobboldali jelölt, a döntéssel várni kell” – állapította meg. Megjegyezte azonban, hogy ha például Crin Antonescu lesz a jobboldali közös jelölt, akkor „a jobboldali jelölt támogatásáról nincs is értelme beszélni”, ismerve a liberális politikus magyarellenes kirohanásait.

Borboly elképzelése szerint ha az RMDSZ úgy dönt, hogy Victor Pontát támogatja a második fordulóban, akkor nincs miért kilépni a kormányból, és az elnökválasztás után az új kormányban is részt kell vennnie.

A harmadik forgatókönyv szerint az RMDSZ-nek akkor is ki kell lépnie a kormányból, ha kiderül, hogy egyetlen elnökjelöltet sem tud maradéktalanul támogatni, mert egyiknek sincs megfelelő ajánlata az erdélyi magyar közösség számára.

A tanácselnök szerint most a legfontosabb, hogy az RMDSZ bebizonyítsa, az erdélyi magyar választók szava számít az elnökválasztáson. „Ehhez az kell, hogy képesek legyünk mozgósítani 350-450 ezer magyar embert az elnökválasztás második fordulójában, és ezek a magyar emberek egységesen szavazzanak egyik vagy másik jelöltre. Még az sem tragédia, ha nem az nyer, akit támogatunk. Láthattuk, hogy 2004-ben és 2009-ben is vesztes mögött álltunk, és mégis kormányra tudtunk kerülni” – magyarázta.

"Fussanak a jelöltek az RMDSZ támogatásáért"

Borboly azt is fontosnak tartja, hogy a következő hónapokban az RMDSZ a szimbolikus ügyek mellett konkrét teendőkkel, az emberek életét közvetlenül befolyásoló kérdésekkel foglalkozzon. „Az Ungureanu-kormány bukásától eltelt két esztendő jelentős részében a szimbolikus politizálás olyan mezsgyéjére léptünk egyre többször, ami nem a mi erősségünk. Nekünk az erősségünk a konkrét megvalósításokért folyó napi küzdelem” – jegyezte meg.

Szerinte hagyni kell a román jelölteket, hogy fussanak versenyt az RMDSZ támogatásáért. „Van bőven olyan kérdés, olyan tematika, amelyben úgy tud vállalást tenni a kormányfő novemberig, ami egyfelől nem tematizálja nacionalista irányba a kampányt, tehát nem koptatja a jelöltet a román szavazók előtt, másfelől pedig hasznos a magyar közösség számára is” – szögezte le.

Kapcsolódók

Kimaradt?