Önkéntesek segítségével szépül Gyergyószentmiklós

Kedden, a XI. Caritas Önkéntes Tábor első napján közel kétszáz önkéntes dolgozott együtt nyolc munkatponton. Szerdán sikerült még többet kihozni a lakosságból: a városszépítő és közösségépítő program napról napra jobban alakul a székely kisvárosban.

Több mint száz önkéntes vesz részt a Caritas által szervezett Önkéntes táborban, Németországból, Magyarországról és Erdély minden szegletéből érkeztek önkéntesek, hogy munkát vállaljanak szállásért és étkezésért cserében. Az idén Gyergyószentmiklós pályázott sikeresen a Caritas programjára, így a Hargita megyei városka színesedhet, ékeskedhet az önkéntesek keze által.

“Nagyon jó a hangulat, most kezdenek a csapatok összeszokni, akik eddig együtt dolgoztak, azok már ismerik egymás teherbírását is.  Az idő pénz, szokták mondani és tényleg: akinek ideje van, az munkával, akinek pedig pénze, az a szükséges eszközök és anyagok biztosításával, élelemmel, harapnivalóval szállt be a közösségi munkálkodásba” – nyilatkozta a maszol.ro-nak Nagy Zoltán alpolgármester.

Szentmiklósinak lenni jó, munka közben is

Szerda reggel az idegenből érkezett önkéntesek száma 123 volt, de gyergyószentmiklósi jelentkezők is szép számban kapcsolódtak a programhoz. Szám szerint nehéz lenne megállapítani, hogy hányan, mivel sok esetben az előre meghirdetett munkapontokon jelentkeznek az emberek, ritkán regisztrálnak be előző nap, bár ez a szervezés szempontjából igen megkönnyítené a dolgokat, tette hozzá az alpolgármester.

„Nagyon pozitív hozzáállás tapasztalható a lakosság részéről, az első munkanapon több mint hetvenen dolgoztak együtt a Caritas Önkéntes tábor résztvevőivel. Olyan személyek is jelentkeztek, akik üdítővel,málnaszörppel, sütikkel kínálják meg az önkénteseket és ezzel biztatják a munkára”, közölte lapunkkal Nagy Zoltán.

Az önkéntesek a város különböző pontjain végeznek felújító munkálatokat: hidakat javítanak fel, festenek le, játszóterek elemeit teszik rendbe, és nagyon sokan dolgoznak napközik, óvodák udvarán is. A Csodavilág napköziben járó gyerekek szülei kedden nagyon szép számban csatlakoztak az önkéntes tábor résztvevőihez.

A kétkezi munkát az önkéntesek, az ehhez szükséges eszközöket és anyagot a polgármesteri hivatal szolgáltatja. Szintén a hivatal felelőssége az önkéntes tábor résztvevői számára a szállás és az étkezés biztosítása.

„Gyergyószentmiklósnak ez egy nagy lehetőség, hiszen amellett, hogy kisebb színfoltok jelennek meg a városban, a program elsődleges célja a közösségépítésen van: megéreztetni az emberekkel a közös munka, a közös érdek erejét. Bár nem szokás a munkára úgy gondolni, mint valami fennséges dologra, különösen, ha nem is jár érte fizetség, ezt mégi érdemes megtapasztalni: elmondhatatlan, mennyire jól érzik magukat az önkéntesek munka közben” – mondta az alpolgármester.

Ha a gyergyószentmiklósiaknak megjönne a kedve beszállni a közös munkába, annak reggel fél kilenc és kilenc óra között kell jelentkezni a régi kórház épülete előtt. Aki pedig azt látja, hogy egy bizonyos városszegletben munkálatok zajlanak, annak be szabad kapcsolódni, ha nem is kétkezi munkával, de friss vízzel, egy kis harapnivalóval is. Jelentkezni a dezso.helga@gyergyoszentmiklos.ro e/mail címen, illetve a 0743-958 893-as telefonszámon lehet. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?