Több kéz többet húz Gyergyószentmiklóson is

Idén egy hétig Gyergyószentmiklós város vendége lesz több mint 100 önkéntes, akik a Caritas által szervezett táborban vesznek részt. A hét nap alatt a város lakosságával közösen felújításokat, javítási munkálatokat, közösségi tevékenységeket végeznek, melynek a tervek szerint látványos eredménye lesz a tábor végére.

Ma délután hat órakor egy hivatalos megnyitóval kezdetét veszi a Caritas XI. Önkéntes tábora, melyet idén Gyergyószentmiklóson szerveznek. Németországi, magyarországi önkéntesek mellett Székelyföld minden szegletéről érkeznek jó szándékú, dolgos kezű fiatalok, akik a városlakókkal együttesen fognak vállvetve dolgozni a közösség építése és Gyergyószentmiklós szebbé tétele érdekében.

Színezd újra, több tíz kiló glazúr festékkel!

A napi program szerint minden délelőtt 5 órát dolgoznak, délutánonként pedig közösségépítő tevékenységeken, lazítós, szabadidős programokon vesznek részt. A tervezett közhasznú tevékenységek között vannak felújítási munkálatok óvodákban, de szerepel a programban hídfestés, meszelés, tereprendezés közintézmények környékén, családi kerékpárút kiépítése, ösvények felújítása, kertelés. A környezetvédelemi tevékenységek sem maradnak el, források kitakarítása, szemét összeszedése is van a listán, csakúgy, mint idős emberek segítése háztáji munkálatok (favágás, takarítás, udvarrendezés) elvégzésével. Az önkéntesek ugyanakkor gyerekek számára vakációs programokat is szerveznek gyermekeknek.

A szervezők arra kérik a helyi lakosságot, akik részt venne a munkálatokban, az jelentkezzen egy nappal korábban, a hatékonyabb szervezés érdekében. Minden nap reggel 8.30-8.45 között van a találkozó a régi kórház épülete előtt, ott történik meg a csapatok szervezése és a munkálatok leosztása. A polgármesteri hivatal alkalmazottai arra kérik a gyergyószentmiklósiakat, az évekkel ezelőtt indított Szentmiklósinak lenni jó szellemiség jegyében csatlakozzanak a programhoz. Aki látja, hogy valahol dolgoznak, akár helyben is álljon a munka mellé, ha csupán egy-két órára teheti meg, akkor ennyi időre is. Akinek pedig nem fér bele az idejébe, hogy beszálljon az önkéntesek közé, bátran elláthatja a házigazda szerepét: egy pohár friss víz, egy kis süti és saját portájának rendbetétele - már ez is jelentős hozzájárulás, hiszen ha ki-ki rendbe teszi a saját portája környékét, s az önkéntesekhez csatlakozva a tervezett munkapontokon a lakosság is dolgozik, látványos eredménye lesz az egy hétnek. Mert több kéz többet húz!

Kimaradt?