Nem indul eljárás a gyergyószentmiklósi Nyirő-ügyben

A gyergyószentmiklósi ügyészség közölte: nem követtek el bűncselekményt a januári gyergyószentmiklósi Nyirő József-megemlékezés szervezői.

Az ügyészségi döntést a Krónika című napilap ismertette szerdai számában. A gyergyószentmiklósi főügyész által jegyzett dokumentum szerint a januári ünnepségen nem olyan személyre emlékeztek, akit elítéltek volna emberiesség ellen elkövetett bűntény miatt, a kifogásolt rendezvényen pedig nem népszerűsítettek fasiszta, idegengyűlölő, zsidóellenes gondolatokat. Az ügyészség közölte, hogy a vizsgálatot lezárta.

Gyergyószentmiklóson január 15-ére hirdettek meg egy olyan kulturális eseményt, amelyen Nyirő József és Tompa László írói munkásságát ismertették. Az ügyészségen már az esemény előtt feljelentést tett a Romániai Zsidó Közösségek Föderációjának (FCER) elnöke, Aurel Vainer és Dan Tanasa blogger. A rendezvényt a feljelentés ellenére megtartották.

Kisné Portik Irén főszervezőt, a gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatal kulturális referensét és a rendezvény előadóit a tavasz folyamán többször is kihallgatta a rendőrség. Egy évvel korábban egy Wass Albert írói munkásságát ismertető rendezvény miatt vizsgálta ugyanazt a szervezőcsoportot az ügyészség, akkor is arra a következtetésre jutott, hogy nem történt bűncselekmény.

Kisné Portik Irén: jó úton járok

Kisné Portik Irén az MTI-nek szerdán elmondta: az ügyészségi döntés megerősítette abban a meggyőződésében, hogy jó úton jár. Megjegyezte, jogászokkal fog tanácskozni arról, hogy tegyen-e feljelentést zaklatás miatt a feljelentők ellen. Hozzátette azonban, hogy nem szeretné, ha a hatósági ügyek elvonnák a figyelmét a művelődésszervezői és néprajzi kutatói munkájáról.

A polgármesteri hivatal kulturális referense a történtek pozitív hozadékának nevezte, hogy a hatósági vizsgálódás újból ráirányította a figyelmet az erdélyi magyar irodalom jelességeire. "Volt tanítványaim állítottak meg az utcán köszönetet mondani azért, hogy vállaltam a meghurcoltatást. Arról számoltak be, hogy azóta elkezdték olvasni a bemutatott írók műveit, és könyvet könyv után olvasnak" - nyilatkozott Kisné Portik Irén.

Kapcsolódók

Kimaradt?