Ügyészségi ügy lett a Nyirő József-estből Gyergyóban

A január közepén Gyergyószentmiklóson tartott Nyirő-emlékest kapcsán antiszemita felhangok után kutat a rendőrség.

Gyergyószentmiklóson az ügyészség ügy lett a január 15-én tartott Nyirő József-Tompa László megemlékezésből. A rendezvényt a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központban szervezték meg Nyirő József születésének 125. illetve Tompa László halálának 50. évfordulója alkalmából, amelyen irodalmi munkásságuk méltatásával emlékeztek.

Az ügyészség a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Dan Tănasă sepsiszentgyörgyi blogger és Aurel Vainer, a Romániai Zsidó Közösségek Föderációjának elnöke aláírásával ellátott feljelentés nyomán indított vizsgálatot. A vádhatóság az adatgyűjtési feladatokat a rendőrségre ruházta át. 

Szerdán és csütörtökön a rendezvény megszervezésében szerepet vállaló három személyt idézett be a rendőrség. Az egyik szervezővel, Kisné Portik Irénnel tudatták, hogy egyelőre tanúként hallgatják ki őt, akárcsak két további személyt: a magyar irodalomszakos Selyem Antóniát, aki a kulturális esten Nyirő írói munkásságát méltatta, és a művelődési központ igazgatóját, Pál Leventét.

Fasiszta író vagy sem?

Kisné Portik Irén, a gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatal kulturális referense a maszol.ro-nak elmondta, szerdán a rendezvény programjáról, menetrendjéről hallgatta ki a rendőrség. Elmondta nekik, hogy vers- és prózafelolvasást hallgatott, illetve az újratemetés kapcsán készült, Youtube-on szabadon elérhető filmeket nézett meg a közönség.

Másnap írásos nyilatkozatot kért tőle a rendőrség azzal kapcsolatosan, hogy mi a véleménye Nyirő József munkásságáról: fasiszta írónak tartja-e vagy sem. Nyilatkozattételben leírta: Nyirő munkásságának ismeretében állítja, hogy az író a székely népnek, lelki világának és hagyományainak tökéletes ábrázolója, akinek műveit érdemes lenne minél több nyelvre lefordítani. "Nyirő a magyar irodalom kiemelkedő alakja, aki nem támadást, hanem elismerést érdemel" – fogalamzott a rendôrségnek írt nyilatkozatában Kisné Portik Irén. Az üggyel kapcsolatos információk begyűjtését követően az ügyészség elemezni fogja, hogy lezárja az ügyet vagy vádat emel.

A zsidó közöség korábban is tiltakozott

A Romániai Zsidó Közösségek Föderációja már a rendezvény megtartása előtt is tiltakozott, a belügyminisztérium, a főügyészség, a Hargita megyei prefektus és a gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatal sürgős és határozott fellépését kérte a megemlékezés megakadályozása érdekében. A föderáció álláspontja szerint Nyirő József a hitleri rendszer csodálója volt, számos írásában dicsőítette Joseph Göbbelst, a Szálasi-rendszer idején tagja volt a magyar parlamentnek, amelyben egy bizottság alelnöki tisztségét is ellátta. A Romániai Zsidó Közösségek Föderációja szerint nem választható szét Nyirő József írói és politikai munkássága.

Kapcsolódók

Kimaradt?