Az RMDSZ értetlenkedve fogadta a Máté elleni ítéletet

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség értetlenül áll a hír előtt, hogy Máté András Levente Kolozs megyei parlamenti képviselőt, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjét 6 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a legfelsőbb bíróság – közölte kedden az RMDSZ sajtóirodája.

A Kelemen Hunor szövetségi elnök által aláírt közlemény szerint az ítélet nem jogerős ugyan, de különösen furcsának találják ezt annak tudatában, hogy ebben az ügyben már született döntés, a hatóság pedig elrendelte a bűnvádi eljárás megszűntetését.

„Ismervén a törvényeket, meg vagyunk győződve arról, hogy az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője nem szegett meg egyetlen hatályos jogi normát sem, és bízunk abban, hogy az igazságszolgáltatás döntéseit a törvényi és alkotmányos előírásoknak megfelelően, és az Alkotmánybíróság azon határozatainak szellemében hozza, amelyek az összeférhetetlenségek, érdekellentétek, és a közméltóságok jogállását szabályozó normák helyes értelmezéséről  szólnak”– fogalmaz a közlemény.

Az RMDSZ nevében Kelemen Hunor leszögezi: a szövetség szolidáris Máté András Leventével, hiszen egy olyan politikusról van szó, aki hosszú éveken keresztül a közösség érdekében végezte munkáját.  Az RMDSZ várja a Legfelsőbb Bíróság végleges döntését ebben az ügyben, addig is úgy véli, az ártatlanság vélelme megilleti a képviselőt.

Kapcsolódók

Kimaradt?