Oktatási minisztérium: rendben voltak a kisérettségi román tételei

A tantervvel összhangban lettek kidolgozva a nyolcadikosok vizsgatételei, figyelembe véve a képességvizsga módszertani előírásait is - válaszolta a tanügyminisztérium hétfőn az országos diákszövetségnek a képességvizsga román tételeivel kapcsolatban az után, hogy a diákszövetség és a szülők is nyílt levélben szólították fel a tételeket kidolgozó román tanárokat, hogy távozzanak a tanügyből.  

A minisztériumi közlemény szerint a tételek közepes nehézségűek voltak, a pontozást illetően pedig a dolgozatokat javító tanárok figyelembe vették a javító rácsban szereplő minisztériumi javaslattól eltérő megoldásokat is, ha azok helyesek voltak.

A nyolcadikosok képességvizsgájának román tétele kapcsán egy bukaresti tanárnő jelezte múlt héten, hogy az meghaladja a diákok ismereteit, hiszen az elemzésre kerülő versről csak felsős középiskolai osztályban tanulnak. Ezt követően az országos diáktanács és a nyolcadikosok szülei tiltakozást fogalmaztak meg a szaktárca felé, amelyben a tételeket kidolgozó tanárok lemondását követelik.

Országos szinten a román vizsgán a diákok 73,1 százalékának sikerült 5-ösnél nagyobb osztályzatot elérnie.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?