Kovács: nem a jogi zsonglőrködés vezet az autonómiához

„Romániában azért lesz kulturális és hosszútávon területi autonómia, mert az RMDSZ nap mint nap ezért dolgozik a parlamentben, önkormányzatokban, az Európai Parlamentben és a kormányban.  Ehhez Románia jogrendjét kell, és fogjuk módosítani, amelyben segítségünkre lehetnek az Európai Tanács (ET) ajánlásai, illetve más európai intézmények kötelező jellegű előírásai” – fogalmazott Kovács Péter az RMDSZ főtitkára csütörtökön.

Hozzátette, „az ET 1201-es, a területi autonómiára is vonatkozó ajánlásával kapcsolatban jelenleg zsonglőrködés folyik, mind a román külügyminisztérium és a román kormány kommunikációs osztálya, mind pedig Toró T. Tibor részéről. Mindkét fél – akiknek egyébként homlokegyenest ellentmondó állításai vannak – jogi érvekkel akarja alátámasztani igazát” Kovács Péter a néppárt elnökének csütörtöki sajtótájékoztatóján megfogalmazott kijelentésekre reagált kijelentésével, miszerint a szövetség kormányzati szerepvállalása szükséges rossz, és nem segíti elő a romániai magyarság érdekérvényesítését.

A főtitkár elmondta, az RMDSZ álláspontja szerint ezt az ET-ajánlást Romániának alkalmaznia kellene, hiszen ebben a testületben a tagság azt feltételezné, hogy figyelembe veszik, az ott kialakított álláspontot.

„Sajnos olyan országban élünk, ahol a nemzeti parlament által hozott törvényeket gyakran nem tartják be, erre példa a MOGYE-ügy, illetve a kötelező érvényű, nemzetközi előírásokat se alkalmazzák teljes mértékben, lásd Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája” – fejtette ki Kovács.

„Toró T. Tibornak a romániai választók 0,2 százalékos támogatásával a háta mögött könnyű az RMDSZ kormányzati szerepvállalását bagatellizálnia. Számára a jogérvényesítés abban merül ki, hogy a hírtévék kamerái előtt székely zászlót tűznek ki Tőkés László irodájára. Ha majd ennél, csak egy hajszállal is komolyabb eredményeket tudnak felmutatni, akkor komolyan vesszük bírálataikat” – hangsúlyozta a szövetség főtitkára.

Kapcsolódók

Kimaradt?