A diszkirminációellenes tanácshoz fordult a bihari RMDSZ

Ismét két képviselőt küldtük az EP-be, ahol tulajdonképpen eddig is két képviselőnk volt, mondta Biró Rozália szenátor, a Bihar megyei RMDSZ választmányának elnöke a csütörtöki választmányi ülésen, melyen többek között az európai parlamenti választásokról is szó eset. A szenátor köszönetet mondott mindenkinek, aki Bihar megyében, aki azért dolgozott, hogy jelen lehessünk az EP-ben, és kérte azokat a Bihar megyei magyar embereket, akik nem mentek el szavazni, vagy nem az RMDSZ-re szavaztak, hogy gondolkodjanak el azon a mindennapi nehézségekkel való találkozáskor, hogy milyen nagy szükség lett volna a szavazatukra.

Az országosan elért 6,3 százalék jó eredmény, és újabb fejezetnek a kezdete, amelyben a szomszédunkban fegyveres konfliktus van, amelyben csökken a bizalom az uniós intézmények hatékonyságában, nehéz munkára vállalkoztak megválasztott képviselőink, hiszen azért küldtük oda őket, hogy a regionális törekvéseinket, a közösség prioritásait, a képviseljék.  

A politikában van felelőtlenség, van akár esztelenség, de nem tudja nem árulásnak nevezni azt, Biró Rozália ugyanakkor csak árulásnak tudta minősítni azt a tényt, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt arra buzdította az embereket, hogy a Forţa Civica megbízottjaként legyenek ott a szavazáson.

A választáskor kifejtett munkáért Szabó Ödön képviselő, Bihar megyei ügyvezető elnök is köszönetet mondott, és hozzátette: A népszámlálási adatokhoz képest az RMDSZ a magyar népesség számaránya fölötti arányt ért el eredményt, a magyarság számaránya 6,2 százalék, míg a választáson a voksok 6,3 százalékát összesítették sajnos, úgy hogy Bihar megyében körülbelül százhúsz olyan magyar ember volt, aki nem RMDSZ tagként, más román pártoknak kampányolt, szavazott és az urnabiztosi feladatot is ellátta. Így pozitív eredmény, hogy a számarány fölött teljesítettek.

A képviselő ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy míg az erdélyi magyarság egy része szinte örömtáncot jár azért, mert Klaus Iohannis lett liberális párt elnökjelöltje, addig ennek a pártban a Bihar megyei szenátora Cristian Bodea a közelmúltban olyan kijelentéseket tett, miszerint ha valami nem tetszik elmehetünk innen, tanuljunk meg romául, és ne akarjuk anyanyelvünket használni a közigazgatásban, és minden RMDSZ-est kétévente pszichiátriai vizsgálatra küldene. Szabó Ödön azt is elmondta: az országos Diszkriminációellenes Tanácsnál panaszt tett a szenátor magyarellenes kijelentései miatt.

Kapcsolódók

Kimaradt?