Megerősítik Sepsiszentgyörgy omlásveszélyes tömházát

Hamarosan elkezdődik Sepsiszentgyörgy egyetlen, földrengés esetén veszélyeztetett tömbházának szerkezet-megerősítési munkálata, mondta csütörtöki sajtótájékoztatójánn Antal Árpád. A polgármester szerint a kormány kiutalta a Domb utca 25-ös tömbházán tervezett munkálatokhoz szükséges pénzt, az önkormányzat a kivitelezőnek kiadta az építkezési parancsot. 

Az elöljáró ugyanakkor rámutatott: nem az önkormányzat miatt késett eddig a munkálatok elkezdése, hiszen négy éve minden esztendőben kiharcolták a kormánytól, hogy finanszírozza az építkezést, de év végén mindig vissza kellett utalni a pénzt, mert a lakók nem teljesítették a kért feltételeket.

A kivitelező céget három éve kiválasztották, tavaly ősz lett, amire a lakók végre aláírták a 3000 eurós önrészre vonatkozó szerződést, de a közelgő tél miatt már az építő nem vállalta a munkálatok elkezdését.

A kormány nemrég 400.000 lejt utalt a Domb utca 25-ös tömbházának megerősítésére, ez a munkálatok felére elég. Szerződés szerint az állam az építkezés költségével meghitelezi a lakókat, akik a családonkénti 3000 eurós önrészt 25 év alatt kis részletekbe kell törlesszék, viszont az alacsony jövedelmű családok az önrész befizetése alól is mentesülnek.

Sepsiszentgyörgy egyetlen veszélyeztetett tömbháza az építéskor használt gyenge minőségű anyagok miatt az 1977-es és 86-os földrengésekkor megrongálódott. Egyes emeleteken hatalmas rések tátongnak, leomlott a vakolat és meggyengült a tartószerkezet. A 69 lakrészben jelenleg 60 család lakik, de a recsegő-ropogó épületben rettegnek a lakók. A tervek szerint a szerkezet-megerősítést úgy végzik, hogy nem kell kiköltözniük a munkálatok idejére. 

Kapcsolódók

Kimaradt?