Szakértő: bármikor hatalmas földrengés lehet Romániában

Elkerülhetetlen egy nagyobb erejű földrengés a közeljövőben – állítja az Országos Földtani Intézet tudományos igazgatója, Mircea Radulian. A szakembert az Agerpres idézte.

„Romániában található Európa egyik legaktívabb térsége földmozgások szempontjából, a Vrancea környéki földmozgások sűrűsége is ezt igazolja” – fogalmazott a szakértő kedden egy kerekasztal-megbeszélésen, ahol az esetleges nagy erejű földrengés okozta katasztrófák elhárításáról tanácskoztak.

Radulian elmondta, semmi szokatlan nem történik mostanában Vrancea környékén, ám a sok évi adatokból arra következtetnek a kutatók, hogy egyre közelebb vagyunk időben egy, az 1977-es eseményhez hasonló földmozgáshoz. Hangsúlyozta, nem lehet előre megjósolni az esemény időpontját, de akár már idén bekövetkezhet.

A régi épületek esetében nagy az omlásveszély Radulian szerint – különösen a fővárosban, ám az újonnan épített ingatlanok lakói biztonságban érezhetik magukat. A keddi megbeszélésen szó esett az esetleges katasztrófa alkalmával szükséges közösségi óvintézkedések előzetes megszervezéséről is. 

Kapcsolódók

Kimaradt?