Példásan segítettek a hatóságok a balesetező magyar diákoknak

Kiengedték a gyulafehérvári kórházból a gyulai Implom József Általános Iskola balesetben sérült 12 általános iskolás tanulóját. Mindenki az útiterv szerinti nagyenyedi szálláshelyen tartózkodik - tájékoztatta az MTI-t a Gyulai Általános és Alapfokú Művészeti Iskola vezetője az MTI-t.

Sióréti Gabriella megerősítette a Mediafax értesülését, amely szerint magyarországi diákokat szállító autóbuszok ütköztek egymással szerda este Gyulafehérvár szélén, 12 diák és egy felnőtt könnyebb sérüléseket szenvedett.

Az összevont intézmény vezetője, akinek saját lánya is a kirándulók között van elmondta: szerda hajnalban két magyar rendszámú autóbusszal mintegy három osztálynyi, 75-80 felső tagozatos, 11-13 év közötti diák indult erdélyi körútra. A sofőröktől, a tanároktól és a diákoktól kapott információk szerint Gyulafehérvárnál jelentős útfelújítások vannak, ahol egy vártalan helyzet következtében a diákokat szállító első autóbusz fékezésre kényszerült és a mögötte haladó hátulról nekiütközött.

Segítőkész románok

Az intézmény vezetője kiemelte a román hatóságok és egészségügyi szolgálat gyors és szakszerű intézkedését. A sérült magyar rendszámú autóbusz helyett azonnal romániai mentesítő buszt biztosítottak részükre, hogy a nem sérült gyermekek mielőbb eljussanak nagyenyedi szálláshelyükre. A romániai hatóságok magyarul beszélő pszichológust biztosítottak a beleset traumáinak könnyebb feldolgozására.  

Az igazgató hozzátette: a diákok a tervek szerint pénteken érkeztek volna haza. Holnap reggel a gyermekek állapotától teszik függővé, folytatják-e a tervezett utat Erdélyben, vagy hazatérnek Gyulára. A kapcsolattartás állandó a szülők, a tanárok és a diákok között.

A késő esti információk szerint már nyugodtabb a hangulat a diákok körében és nagy valószínűséggel a kirándulást az eredeti tervek szerint folytatják. A Határtalanul program keretében ellátogatnak Nagyenyed mellett Torockóra, Kolozsvárra és Nagyváradra is.

Kapcsolódók

Kimaradt?