PNL

Nem tesz keresztbe az RMDSZ a PNL-nek

Bár megtehette volna, nem akadályozta meg szerdán az RMDSZ, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) frissen mandátumhoz jutott EP-képviselői testületileg beüljenek az Európai Néppárt frakciójába. A szövetség várhatóan a PNL EPP-tagfelvételi kérelmét sem fogja ellenezni.

Nyolc európai parlamenti képviselővel bővült szerdai ülésén az Európai Néppárt (EPP) EP-frakciója azáltal, hogy soraiba fogadta a romániai Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) frissen mandátumhoz jutott politikusát. Ezáltal az RMDSZ-szel most meglehetősen hűvös viszonyban lévő liberálisok már félig „belopakodtak” az EPP-be.

A PNL lemondott elnöke, Crin Antonescu már korábban jelezte, hogy a liberálisok kérik majd felvételüket a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú Európai Néppártba. Erről a párt a június végén tartandó kongresszusán dönt. Ám a liberális EP-képviselők már e döntést megelőzően beülhettek az EPP-frakcióba – magyarázta a maszol.ro-nak Winkler Gyula.

Az RMDSZ-es EP-képviselő elmondta: már korábban tudomása volt arról, hogy a PNL frissen mandátumhoz jutott képviselői az Európai és Liberális Demokraták Szövetségének (ALDE) frakciójából át szeretnének ülni a néppártiakhoz. Egyéni döntés alapján ugyanis csatlakozhatnak a frakcióhoz azok a képviselők, akik nem EPP-tagpárt listáján jutottak mandátumhoz, hacsak az adott országból származó néppárti – köztük RMDSZ-es – képviselők ezt meg nem vétózzák.

Az EPP hétfőn és kedden tartotta politikai közgyűlését, amelyen szóba került a liberálisok kérelme is. „A közgyűlésen szóvá tettem, hogy a szabályzat szerint a frakcióhoz való csatlakozásról kötelező a konzultáció a tagpártokkal. Arra kértem az EPP vezetőségét: hasson oda, hogy ez a konzultáció történjen meg Bukarestben is, az RMDSZ és a PNL között” – tájékoztatott Winkler. Mint mondta, „valamilyen szinten” ez a tárgyalás elindult, így végül az RMDSZ nem vétózta meg a liberálisok átülését.

Tagfelvétel: vétójog nincs, szokásjog van

A PNL tagfelvételéről Winkler elmondta: ez már hosszabb folyamat, amelyben az EPP tagpártokkal foglalkozó bizottságára hárul nagy szerep. A liberálisok esetében is ez a testület elemzi a tagfelvételi kérelmet benyújtó párt dokumentumait, konzultál az EPP romániai tagpártjaival (PDL-vel, RMDSZ-szel és akár a PNCTD-vel). „Ha a PNL június végi kongresszusán úgy dönt, hogy csatlakozik az EPP-hez, akkor a tagfelvételi kérelmének elbírálása akár szeptemberig eltarthat” – magyarázta az RMDSZ-es politikus.

Winkler elmondta, a kérelem elbírálásakor a tagpártoknak az EPP szabályzata szerint nincs vétójoguk, viszont a szokásjog szerint megakadályozhatják a tagfelvételt. „Amikor például tavaly ősszel a szlovákiai Most-Híd kérte felvételét a Néppártba, a szintén szlovákiai Magyar Közösség Pártja ezt ellenezte, mert odahaza nem volt párbeszéd a két politikai szervezet között. Később ez az ellenkezés gyengült, a Most-Híd beléphetett az EPP-be” – példálózott a képviselő.

A politikus nem kívánta megelőlegezni az RMDSZ álláspontját a liberálisok tagfelvételi kérelmével kapcsolatban. „Erről a későbbiekben döntenek a szövetség vezető testületei” – tette hozzá. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy az RMDSZ korábban közösen kormányzott a PNL-vel és kiváló volt az együttműködésük, ám a viszony látványosan romlott, miután Crin Antonescu lett a liberális pártelnök.

„Antonescu elnöki mandátuma alatt kimondottan rossz volt a kapcsolatunk a PNL-vel. A liberálisok vezetője ugyanis számunkra elfogadhatatlan kijelentéseket tett. Azt most nehéz lenne azonban megmondani, hogy milyen szerepe lesz Antonescunak a kongresszusuk után a liberális pártban” – jelentette ki. A sors iróniájának nevezte, hogy Crin Antonescu az RMDSZ két, egymást követő kongresszusán, Kolozsváron és Aradon is vastapsot kapott.

Kovács: nem lesz vétó

Kovács Péter főtitkár megkeresésünkre azt nyilatkozta: az RMDSZ várhatóan nem fogja ellenezni a PNL tagfelvételét az EPP-be. „Az RMDSZ-nek az az érdeke, hogy képviselői minél erősebb EPP-frakcióban üljenek, még akkor is, ha egyik vagy másik pártól nem éppen pozitív a véleménye. Crin Antonescut az elmúlt években tett magyarellenes kijelentései miatt soha nem fogjuk a szívünkbe zárni” – mondta a politikus.

Kapcsolódók

Kimaradt?