Ezért ölelgetik a koalák a fákat

Ausztrál kutatók megfigyelték, hogy a koalák a fatörzsek vagy az eukaliptuszfák ágainak átölelésével hűtik a szervezetüket; így érik el, hogy nagy forróság idején ne hevüljön túl a szervezetük – írja az MTI a Biology Letter brit tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukra alapozva.

Az ausztrál tudósok tanulmánya része annak a szélesebb körű kutatásnak, amely azt próbálja felderíteni, miként hat a klímaváltozás a szárazföldi állatokra Ausztráliában, ahol az elmúlt években extrém szárazság volt az uralkodó, az év elején pedig páratlan hőhullám ült a kontinensre. 

A koaláknak, mint a legtöbb prémes emlősállatnak problémát okoz a hőség, nincs verejtékmirigyük a bőrük alatt, és nagyon sok folyadékot veszítenek meleg időben. Ezért fordulnak biológiai „klímaberendezéshez" szervezetük hűtésére. Az ausztrál szakemberek felfigyeltek arra, hogy télen az állatok a fák magas részeiben maradnak, nyáron viszont az alacsonyabb részekre húzódnak vissza. 

A kutatók az összes környezeti változót megmérték. Figyelembe vették a fák és a levegő hőmérsékletét, a koalákat pedig hőkamerával vizsgálták. Az adatok azt mutatták, hogy 36 Celsius-fokos melegben az eukaliptuszfa törzse 5-8 fokkal hűvösebb, mint a levegő hőmérséklete. Amikor a kapott adatokat összevetették az állatokról készült hőkamerás felvételekkel, világossá vált, miért szorongatják a fákat a koalák.

Kimaradt?