Jövő tavaszig építőtelep marad Sepsiszentgyörgy

Sepsiszentgyörgyön jövő tavaszig kell még elviselni, hogy a nagyszabású közművesítési munkálatok miatt építőteleppé változtak az utcák. Decemberig befejeződik a víz és csatornahálózat lefektetése, és tavaszig a kivitelező helyreállítja a feltúrt utcák burkolatát, jelentette be Kozsokár Attila.

A Közművek részvénytársaság aligazgatója szerdán a sajtó számára szervezett terepszemlét a városban zajló munkálatok helyszínén. Rámutatott a 60 utcát érintő fejlesztési munkálat miatt keletkezett sár, a feltúrt utak és akadozó autós forgalom okaira is. Elmondta, hogy a vezetékek lefektetését követően igyekeznek minél hamarabb helyreállítani az útburkolatot, ez azért időigényes, mert minden esetben próbanyomás végeznek az aszfaltozás előtt. Az autósokat leginkább bosszantó aknák elkészítési ideje egy-másfél hónap, mivel az újonnan kiöntött betonnak néhány hétig kötnie kell, és azután lehet a felületet helyreállítani, magyarázta Kozsokár Attila.

Rámutatott, hogy a kivitelező cég kötelessége, hogy a felásott utcákban forgalmi táblákkal jelezni az útlezárást és megjelölni az alternatív útvonalakat, ezt a rendőrség hagyja jóvá és ellenőrzi. A Közművek szakemberei szerint hetente egyeztetnek a kivitelező céggel, voltak minőségi kifogások is, amiket kijavítattak, de leginkább a munkálatok lassú ütemét sérelmezték, ezért a vállalat bővítette csapatát, jelenleg több mint 100 emberrel dolgozik a város több pontján.

Bár az eredeti tervek szerint októberig kellett volna teljesen befejezni a munkát, de féléves csúszással számolnak. Tavasztól majd európai szintű víz- és csatornainfrastruktúrával rendelkezik Sepsiszentgyörgy. A Közművek Rt. aligazgatója elmondta uniós pályázatból jelenleg 87 millió lej értékű víz és csatornázási munkálatok zajlanak, illetve teljesen új szennyvíztisztító épül Sepsiszentgyörgyön.

A közművesítési munkálatok kezdetekor a városban 100 kilométernyi vízvezeték volt, annak lefödöttsége 89 százalékos volt, illetve a 80 kilométernyi csatornarendszer 80 százalékos lefödöttséget jelentett. A közművesítési rendszer bővítésével és korszerűsítésével 98 százalékos lesz a lefödöttség, mondta Kozsokár Attila, aki szerint a projekt keretében a kapuig vezetik el a víz és csatornahálózatot, a rácsatlakozás a lakók feladata, de eddigi tapasztalatok szerint a legtöbb család igényli a szolgáltatást.

Az uniós projekt keretében 56 millió lejből építenek teljesen új szennyvíztisztító állomást, a meglévő ugyanis a ’70-es években épült. Radu Paul üzemvezető mérnök szerint márciusig készül el a létesítmény, amely hatékonyabb lesz, tisztább vizet küld vissza a szabadba, megszűnnek a szagok, de rendelkezik egy biogáz erőművel, amely a létesítmény hő és villanyáram szükségletének 70 százalékát előállítja majd.

Radu Paul szerint a régi szennyvíztisztítóról az új rendszerre való átváltás lesz kihívás, viszont megvan rá a módszer, hogy az ne érintse a lakosságot és ne szennyezze a környezetet. A mérnök szerint a hatóságok folyamatosan ellenőrzik a tevékenységet és borsos bírságot kell a kivitelező fizessen, ha szennyezés történik, aminek azonban kevés a valószínűsége.

A sepsiszentgyörgyi Közművek jelenleg havonta 350.000 köbméter ivóvizet értékesít, ennek 80 százaléka kerül vissza a csatornarendszerbe, mondta Kozsokár Attila, aki szerint a technológiai veszteség 32 százalékos, ami egyrészt a régi vezetékekből, a csatornarendszer mosásából esetenként az illegális vízfogyasztásból áll. Az új közmű rendszerrel ez a veszteség jelentősen lecsökken, de jelenleg is az 54 százalékos országos átlag alatt van.

        

Kimaradt?