Nem akarnak szakmát tanulni a vásárhelyi diákok

Egyre kevesebben kívánnak szakközépiskolában tanulni az általános iskola elvégzése után, a többség az elméleti oktatást választja, illetve egyetemi diplomát akar – hangzott el azon a találkozón, ahol a polgármester a marosvásárhelyi iskolaigazgatókat felkérte, osszák szét a diákoknak és szüleiknek szánt kétoldalas kérdőívet, amely alapján felmérhetik, hogy mit szeretnének, milyen szakmákra volna igény.

A tanfelügyelőség vezetői és az iskolák igazgatói számára három témával készült Dorin Florea: az aktuális ügyes-bajos dolgaikra volt kíváncsi, a következő tanév előkészítését saját emberi erőforrásokból javasolta, illetve a szakiskolák minőségi felzárkózását sürgette.

Ștefan Someșan főtanfelügyelő arról beszélt, hogy míg az autószerelő, könnyűipari szakmák iránt nagy az érdeklődés, de az olyan szakmák iránt, amelyek itthon és külföldön is keresettek, mint az asztalos, mezőgazdasági szakmunkás, bőrmegmunkálás, kőműves, festő-mázoló, nem érdeklődnek a diákok.

A kérdőívek, amelyeket a polgármester az igazgatóknak átadott, szülők és tanulók számára készült, arra vonatkozó kérdésekkel, hogy melyik szakmát szeretnék elsajátítani, milyen jellegű iskolát részesítenének előnyben: inkább egy elméleti líceumot, vagy egy szakközépiskolát, ahol szakmát tanulhatnak.

Az igazgatók véleménye megoszlott a kérdőívekkel kapcsolatosan. Tamás Zsolt, a marosvásárhelyi 7-es számú általános iskola igazgatója a maszol.ro-nak elmondta, a nyolcadikos osztályosok tanulók már beiratkoztak a kilencedik osztályba, van, aki gimnáziumba, és vannak, akik szakközépiskolába. Ez azt jelenti, hogy velük már fölösleges kitöltetni. Viszont a hat- vagy hetedikesektől érdeklődni, hogy hol folytatnák tanulmányaikat, annak volna logikája, hiszen a válaszok alapján lehetne alakítani az iskolák, vagy szakosztályok létesítését az elkövetkezendő években – vélte az igazgató.

Más iskolaigazgató a felszerelés, az oktatáshoz és szakképzéshez szükséges eszközök, gépek hiányát kifogásolta. Elmondták többen is, hogy megfelelő felszerelés nélkül nem lehet minőségi képzést biztosítani. Arra pedig az iskoláknak nincs anyagi lehetőségük, hogy új műszaki berendezéseket vásároljanak – mondták.

A polgármester elmondta, az idén Művészeti Líceum, a Papiu Főgimnázium és a Dacia Gimnázium felújítására telik a költségvetésből. A tanévkezdés előtti felújításokat, a polgármester szerint az igazgatóknak úgy kellene elvégeztetniük, hogy egy-egy csapatot szerveznek a meglevő szakemberekből, akár a szülők mozgósításával is. „A hivatal megveszi a téglát, a festéket, a maltert, az iskola pedig oldja meg a szakemberekkel, hogy végezzék el a javításokat” – hangsúlyozta többször is Florea.

 

Kimaradt?