Már jelölhetnek a Beöthy Ödön-díjra Biharban

A 160 éve elhunyt Beöthy Ödönről nevezte el új díját a Bihar megyei RMDSZ, számolt be Szabó Ödön megyei ügyvezető elnök.

A díjat egy önkormányzat, a plakettet pedig egy polgármester vagy alpolgármester kaphatja meg jelölések alapján. A díj egy testületi díj, azt a legjobb közösségi kezdeményezéseket felmutató önkormányzat kapja meg, a plakett pedig személyes elismerés, ezt annak a polgármesternek vagy alpolgármesternek ajánlják fel, aki olyan kezdeményezéssel élt, amely méltónak bizonyult arra, hogy a többiek is átvegyék, magyarázta az ügyvezető elnök.

A politikus családból származó Beöthy Ödön Bihar vármegye egyik jelese volt, harcolt a napóleoni háborúkban, Bihar vármegyében táblabíróvá választották, ő kezdeményezte a megyei szabadelvű párt megalapítását, 1830-ban a megye egyik követe lett a pozsonyi országgyűlésben, az 1832–1836-os országgyűlésre ismét követnek választották.  Beöthyt 1841-ben alispánná választják, erről a tisztségről lemond, majd 1843-ban ismét megyei követ lesz. 1848-ban az első magyar minisztérium kinevezte Bihar megye főispánjává, majd erdélyi kormánybiztos, Kossuth Lajos 1849-ben a hétszemélyes tábla első alelnökévé nevezte ki, ekkor lemondott a főispánságról. A szabadságharc után külföldön élt, Victor Hugo barátjaként Jersey szigetén, majd Hamburgban hunyt el, 1854. december 7-én, ahová azért utazott, hogy családjával találkozzon.

A Beöthy Ödön-díjat és plakettet – Deák Árpád képzőművész munkáit – évente a politikus halálnak évfordulóján, december 7-én adják majd át, mondta Szabó Ödön, aki azt is hozzátette: terveik szerint akkora elkészül Beöthy Ödön monográfiája is.

A jelölést júniustól kezdve november 20-áig bárki benyújthatja a megyei RMDSZ-székházban megtalálható íven, lényeges, hogy indokolja is meg, miért épp az illető önkormányzatot vagy elöljárót javasolja díjazottnak.

Kimaradt?