Kétnyelvűen "Harap a kutya" Háromszéken

Háromszéken ingyenes táblákkal javítanák a kétnyelvűség érvényesülését. Az Erdélyi magyar Ifjak (EMI) Kovászna megyei szervezete a tavalyi sikeres akciója után idén is folytatja a kétnyelvű táblák adományozását. Az elmúlt esztendőben a sepsiszentgyörgyi magánház tulajdonosok kaptak ingyen „Harapós kutya" és „Parkolni tilos " feliratú kétnyelvű táblákat, idén viszont az akciót kiterjesztik cégekre és intézményekre is – közölte az egyik kezdeményező.ketnyelvutabla2

ketnyelvutabla3

Nemes Előd, a sepsiszentgyörgyi EMI elnöke tájékoztatott: októbertől 4000 kétnyelvű táblát osztanak ki önkénteseik, ezek között lesznek olyan kétnyelvű beltéri feliratok, mint például: „Dohányozni tilos", „Őrizze meg a pénztári számlát", „Bejárat" vagy „Kijárat". Akárcsak az elmúlt évben, idén is a sepsiszentgyörgyi önkormányzat támogatja az akciót, de Kovászna megye tanácsa is felkérte az EMI-t, hogy az akciót terjessze ki egész Háromszék területére.ketntyelvutablak4

„A beltéri táblákat kartonra nyomtatjuk, ezért elkészítésük nem költséges, számítások szerint előállításuk 2000 lejbe kerül" – mondta Nemes Előd. Hozzátette: bíznak abban, hogy a Kovászna megyei települések tanácsai is hozzájárulnak a táblák elkészítésének költségeihez. Nemes Előd rámutatott: 2009-ben elkészítették Sepsiszentgyörgy nyelvi térképét, a több mint 2000 fényképből kiderült, hogy a magánházak bejáratánál többségében csupán román nyelvű táblákat helyeztek el a lakosok.

Ennek oka vélhetően az, hogy a kereskedelemben nem kapható kétnyelvű tábla. Ugyanakkor kiderült, hogy a sepsiszentgyörgyi üzletek jelentős részében is hiányos a kétnyelvű feliratozás. A szervezők a táblák modelljét a www.nyelvijogok.ro honlapról töltötték le.

A tavalyi akciót jól fogadták a városlakók, sőt nem csak magyarok, hanem románok is igényelték a kettős feliratot."Idén a cégeket és intézményeket céloztuk meg, mivel azok vezetői be kell lássák, hogy üzleti érdekeiket szolgálja az, ha egy 75 százalékban magyar lakosú városban a vásárlók többségének anyanyelvét is használják" – fogalmazott az akció egyik szervezője.

Kimaradt?