Szinte biztos, hogy Victor Ponta államfőjelölt lesz

Victor Ponta miniszterelnök nem utasítja el azt a lehetőséget, hogy ő legyen az általa vezetett Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje az év végi elnökválasztáson - derült ki csütörtökön a kormányfő nyilatkozatából.

Ponta részt vett pártja vezetőségének a vasárnapi európai parlamenti választásokat kiértékelő tanácskozásán. Elmondta, elsősorban azt szeretné, hogy végigvigye 2016-ig a miniszterelnöki mandátumát, de fontosnak nevezte azt is, hogy a PSD nyerje meg a novemberi elnökválasztást. Mint mondta, ha neki kell indulnia jelöltként, akkor jókedvvel és bizalommal teszi meg.

A PSD csütörtökön elhatározta, hogy a szeptember eleji kongresszusán nevezi meg hivatalosan államfőjelöltjét.

Elemzők szerint már biztos jelölt

Hazai elemzők – köztük a maszol.ro által korábban kérdezett Boda József – szinte biztosra veszik, hogy a kormánykoalíció fő erejét képező PSD a párt elnökét, azaz Pontát fogja küzdelembe vetni a novemberi megmérettetésen.

A jelölt megnevezését azért sem siették el, mert Ponta eddig többnyire elutasítóan beszélt erről a lehetőségről. A mostani nyilatkozatában először fogalmazta meg egyértelműen, hogy ha szükséges lesz, elvállalja az elnökjelöltséget. Érvelése szerint az elmúlt években megtanulta: amennyiben olyan államelnök van a kormányfő mellett, aki ez utóbbi munkáját folyamatosan megnehezíti, akkor a miniszterelnöknek nagyon nehéz jól teljesítenie.

"Ha nem lesz olyan államelnökünk, aki segítsen bennünket, akkor nehéz lesz jól kormányozni" - mondta Ponta. Hozzátette: 2016-ban sokkal könnyebb lesz a PSD-nek megnyerni a romániai helyhatósági és a parlamenti választásokat, ha olyan államelnöke lesz Romániának 2014 után, aki segíti a kormány munkáját.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?