PNL

Szövetkezik a jobboldal: nem kizárt a PNL és a PDL fúziója

Egyeztetések kezdődnek szerda délután Bukarestben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Demokrata Liberális Párt (PDL) között a politikai együttműködés lehetőségeiről. Ezek egyike a fúzió.

A PDL elnöke, Vasile Blaga elmondta, a két jobboldali alakulat nem csak az év végi elnökválasztásra fogna össze, hanem a 2016-as önkormányzati és parlamenti választásokra is, hosszú távon pedig „egyetlen erős jobbközép párt” létrehozása a céljuk. Hozzátette: a PNL és a PDL közös jelöltet állít majd az elnökválasztáson.

A liberálisok időközben lemondott, ám ügyvivői feladatokat ellátó elnöke, Crin Antonescu olyannyira nyitott a tárgyalásokra a Vasile Blagáékkal, hogy egyenesen a két párt fúzióját szorgalmazza. A politikus értésre adta, hogy a fúzióról a PNL június végi kongresszusa dönthet. Ettől a forgatókönyvtől a PDL elnöke sem zárkózott el.

Crin Antonescu korábban már közölte, hogy pártja hallani sem akar a parlamenti választásokon győztes Szociál-Liberális Szövetség (USL) újraalakításáról. Korábbi kebelbarátját, az USL feltámasztását szorgalmazó Victor Ponta minsizterelnököt politikai ellenfelének nevezte, aki szerinte "még Traian Băsescu államfőnél is nagyobb veszélyt jelent Romániára".

Mi lesz Udreákkal?

A tárgyalásokból egyelőre kimaradt a másik két jobboldali alakulat: a Mihai Răzvan Ungureanu vezette Polgári Erő (FC) és az államfő védnökségével létrehozott Népi Mozgalom Pártja (PMP). Antonescu kedden megerősítette, hogy tárgyalt már Ungureanuval a jobboldali erők szövetkezéséről.

 A PMP elnökét Mihat Tomacnak hívják, ám megfigyelők szerint a pártot valójában az államfő kegyeltjének tartott Elena Udrea vezeti. A politikus Facebookon jelezte, hogy szívesen részt venne egy erős jobboldali politikai konstrukció létrehozásában.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) két kisebb szövetségesével a szavazatok 37 százalékát kapta, míg a jobboldali pártok támogatottsága együttesen 36 százalékos volt a vasárnapi EP-választásokon. Boda József politikai elemző korábban a maszol.ro-nak elmondta: ezek az adatok bizonyítják, hogy a PSD várható jelöltjét, Victor Ponta kormányfőt megverheti a jobboldal esetleges közös jelöltje az elnökválasztáson.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?