Ilyennek látja választási eredményeit az RMDSZ

Nem a Tőkés Lászlóékkal való összefogás hiánya, hanem a romániai magyarság körében megnövekedett euroszkepticimus az oka annak, hogy az RMDSZ-nek nem lett meg a harmadik EP-mandátuma – mondta a maszol.ro-nak Kovács Péter, akit az eredmények gyorskiértékelésére kértünk. A politikus reagált az EMNP vádjaira is.

A választások eredményeit elemezve figyelembe kell venni, hogy az elmúlt 25 évben csupán két alkalommal, a 2007-es és a 2009-es EP-választásokon volt különbség a román és a magyar részvétel között, a többi választásokon nagyjából megegyezett ez az arány – nyilatkozta a maszol.ro-nak csütörtökön Kovács Péter.

Az RMDSZ főtitkára emlékeztetett arra, hogy a 2007-es és 2009-es EP-választások az ideitől teljesen eltérő társadalmi kontextusban zajlottak. „Felmérések igazolják, hogy akkor a romániai magyarok lényegesen nagyobb arányban bíztak az EU-ban, mint a románok. Nem meglepő, hogy most, amikor kialakulóban van egy euroszkeptikus hangulat, a romániai magyarok is kisebb arányban mennek el szavazni” – magyarázta a politikus.

Kovács emlékeztetett arra is, hogy az RMDSZ a romániai magyarság számarányának megfelelő, 6,3 százalékos eredményt ért el a vasárnapi EP-választásokon, és 2008 óta konstans a szavazóbázisuk is. „Négyszázezer plusz-mínusz ötvenezer szavazatot kaptunk az összes 2008 óta megszervezett választáson, és eredménynek ez nem volt kevés” – jelentette ki.

EMNP, Tőkés: összefogással meglett volna a harmadikAz Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) értelmezése szerint az RMDSZ vezetői "átjátszották a harmadik romániai magyar mandátumot koalíciós partnerüknek, a Szociáldemokrata Pártnak" (PSD) - jelentette ki egy csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatón Toró T. Tibor, az EMNP elnöke. Az RMDSZ szerinte "szűkkeblű pártpolitikai megfontolások alapján" elutasította, hogy az erdélyi magyar pártok koalíciója állítson jelöltlistát, így "borítékolható volt", hogy az erdélyi magyarok szavazataival a korábbi három mandátum helyett most csupán kettőt sikerül megszerezni. Hasonló állásfoglalást fogalmazott meg csütörtökön Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, aki gratulált az RMDSZ két megválasztott európai parlamenti képviselőjének, de azt is megjegyezte: az erdélyi magyar pártok összefogásával meglett volna a harmadik erdélyi magyar mandátum is.

Miről feledkezik meg Toró?

Az EMNP-nek azokat a vádjait, miszerint az RMDSZ átjátszotta a harmadik mandátumot a szociáldemokrata koalíciós partnerének, Kovács Péter olyan összeesküvés-elméletnek nevezte, amit csak Toró T. Tibor pártelnök „és még néhány fizetett alkalmazott” hisz el, mások csak megmosolyogják.  

„Az EMNP hétfőnként szokott közleményt kiadni vagy sajtótájékoztatót tartani, amikor beletörlik a cipőjüket az RMDSZ-be. Most Toró T. Tiboréknak csütörtökig, vagyis a választások után négy napot kellett várniuk, hogy ezt a butaságot kitalálják” – jelentette ki.

Az RMDSZ főtitkára szerint, amikor összeesküvés-elméleteket gyártanak, Toróék megfeledkeznek arról, hogy az EMNP egyes székelyföldi pártvezetői arra biztatták a szimpatizánsaikat a kampányban, az RMDSZ helyett szavazzanak inkább a román pártokra. Emellett arról is megfeledkeznek, hogy EMNP-s politikusok egy román pártnak a megfigyelői voltak az EP-választásokon.

Toróéknak arra az állítására, miszerint az EMNP és az RMDSZ összefogása esetén meglett volna a harmadik, sőt akár a negyedik erdélyi EP-mandátum is, Kovács így reagált: „nem tudhatjuk, hogy ha Tőkés László az RMDSZ listáján szerepelt volna, mennyi szavazatot veszítenek a jelöltjeink”.

„Az összefogás megvalósult”

A maszol.ro-nak arra a felvetésére, hogy Borboly Csaba, a csíki területi RMDSZ-szervezet elnöke is osztja a nézetet, miszerint az EMNP és az RMDSZ összefogása esetén meglett volna harmadik mandátum, a főtitkár kijelentette: a 2012-es választási eredmények azt mutatják, hogy az EMNP nem meghatározó tényezője a romániai magyar politikának, egyetlen céljuk volt, hogy az RMDSZ kiessen a parlamentből, illetve gyengén szerepeljen a 2014-es EP-választásokon.

„Az összefogás megvalósult. Ne feledjük, hogy az RMDSZ és az MPP hosszú távú megállapodást kötött, mindkét fél tartja az adott szavát. Az MPP mozgósított a választásokra, míg az EMNP politikusai azzal voltak elfoglalva, hogy egyik vagy másik román párt támogatására biztatták a szavazóikat” –  mondta Kovács Péter.

Gratulált Borbolynak

Az RMDSZ főtitkára ugyanakkor gratulált Borboly Csabának a Hargita megyei szavazók mozgósításáért.  „Hargita megye és azon belül a csíki terület átlagon felül teljesített a választásokon, és nem először, hanem sorozatosan, gyakorlatilag azóta, amióta Borboly a területi elnök” – jegyezte meg a politikus. Mint ismert, korábban polémia bontakozott ki Kovács és Borboly között az RMDSZ kampánystábjának a választások napján kiküldött mozgósító üzenetei miatt.

Kapcsolódók

Kimaradt?